Funcționarii care obțin câștiguri muncind de acasă ar trebui taxați pentru a-i ajuta pe ceilalți muncitori care nu au acest avantaj, afirmă experți ai Deutsche Bank.
În raportul său privind modul în care ar trebui reconstruită economia după epidemia de COVID-19, banca propune o taxă zilnică de 5% pentru fiecare angajat care continuă să lucreze de acasă, ceea ce ar aduce venituri de zeci de miliarde de dolari pentru guvernele lumii, scrie AP.
Banii ar putea fi utilizați pentru a-i ajuta pe muncitorii cu venituri mai mici, care se confruntă cu riscuri mai mari, dat fiind că slujbele lor nu permit munca la domiciliu.
Banca notează că pandemia a accelerat uimitor tendința de a munci de acasă, iar această tendință pare că va continua, mulți angajați planificându-și să muncească de acasă măcar câteva zile pe săptămână, chiar și după sfârșitul pandemiei.
Acești funcționari ar beneficia de mai mult confort și de flexibilitate, mai arată raportul Deutsche Bank. De asemenea, ei economisesc bani în mod direct, deoarece nu mai au cheltuieli cu transportul, cu mesele în oraș, cu cumpărarea și spălarea hainelor de muncă.
Însă sunt întreprinderi care pierd de pe urma muncii de acasă și nu își vor putea reveni, iar „răul economic se va extinde”, arată raportul citat de AP.
Dacă nu ar avea nici un sens pentru guvern să sprijine, de pildă, un magazin cu sandvișuri din centru, dacă acesta nu mai are clienți, din cauză că aceștia lucrează acum de acasă, „are sens să sprijine masa de oameni care au fost disponibilizați fără a avea vreo putere de decizie”, spune banca. „Din punct de vedere personal și economic, este logic ca aceste persoane să primească o mână de ajutor.”
Impozitul s-ar ridica la puțin peste 10 dolari pe zi, presupunând că salariul mediu al unui american care lucrează la domiciliu este de 55.000 de dolari.
Este o sumă aproximativ egală cu cea pe care ar cheltui-o cu deplasarea, masa și spălarea hainelor.
Această taxă ar duce la adunarea până la 48 de miliarde de dolari anual, în cazul Statelor Unite.
Deutsche Bank a efectuat calcule similare și pentru Marea Britanie și Germania.
Însă propunerile au fost întâmpinate cu destul scepticism.
Andrew Hunter, co-fondator al motorului de căutare pentru locuri de muncă Adzuna.co.uk, a declarat că ideea este greșită și a prezis că ar fi extrem de impopulară.
„Ea pedepsește întreprinderile progresiste și pe cele care își asumă responsabilități față de copii sau angajatele gravide, care au dovedit responsabilitate în timpul pandemiei, care deja ajută la reducerea costurilor și ajută mediul prin statul acasă”, a spus Hunter. „Să fim serioși, sunt multe alte metode mai bune de a mări taxele!”