Evenimentul Zilei > Justitie > Taxă de protecție pentru ”muncă grea” la Penitenciarul Poartă Albă! Un gardian a fost arestat
Taxă de protecție pentru ”muncă grea” la Penitenciarul Poartă Albă! Un gardian a fost arestat

Taxă de protecție pentru ”muncă grea” la Penitenciarul Poartă Albă! Un gardian a fost arestat

Un agent de penitenciare de la Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța, a fost arestat pentru șantaj și luare de mită în formă continuată.

Agentul Poliției Penitenciare Florin Croitoru este acuzat de Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța de comiterea unor infracțiuni grave în legătură cu serviciul pe care îl executa în cadrul penitenciarului Poarta Albă.

Croitoru era un ”mic Dumnezeu” la Poarta Albă, fiind angajatul care întocmea listele cu deținuții care sunt trimiși la muncă, în interiorul și în exteriorul penitenciarului. Din această calitate, agentul Croitoru primea mită, bani și alte produse, de la deținuți care nu doreau să fie scoși la muncă, susțin procurorii.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, deținutul care refuza să dea mita cerută de agentul Croitoru ajungea să lucreze la ghena de gunoi a Penitenciarului Poarta Albă sau la stația de epurare a dejecțiilor menajere. Agentul este acuzat că a primit sume de bani, obiecte de îmbrăcăminte și parfumuri.

„Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, că în perioada februarie – aprilie 2020, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Croitoru Florin, agent de penitenciare în cadrul Penitenciarului Poarta Albă – Secţia Exterioară Valu lui Traian, i-a solicitat unui martor, deţinut în unitatea sus-menţionată, şi ulterior a primit în numele acestuia, prin intermediar, aproximativ 60 de pachete ţigarete, o pereche de papuci, suma de 500 lei, şi apoi, în aceeaşi perioadă de timp, a mai solicitat şi a primit, bunuri vestimentare – trening, o pereche de pantofi – şi un parfum, toate acestea pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu astfel încât să nu-l scoată la munci grele pe deţinut şi să-i creeze un regim preferenţial de muncă”, se arată în comunicat.

În cazul în care deținuții uitau să plătească taxa de protecție, agentul Croitoru îi trimitea la ”munca grea”, pentru a le aduce aminte de ce se află acolo.

Totul a ieșit la iveală după ce un deținut care a cotizat taxele cerute de agent, a fost trimis să lucreze la munca de jos. În realitate, spun procurorii, intermediarul care trebuia să îi dea banii agentului, suma de 500 de lei, nu a mai făcut acest lucru. Acest intermediar se numește Vasile Ciucă, și care a fost la rândul lui arestat în acest dosar.