Ministrul Mediului și viceprim-ministru, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că taxa de 80 de lei pe tonă pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi, nu ar trebui să afecteze cetățenii, ea reprezentând, în fapt, o penalitate aplicată autorităților care nu respectă țintele de reciclare.
„Taxa de depozitare este o taxă care a intrat în vigoare înainte de instalarea mea în funcția de ministru al Mediului, la 1 ianuarie 2017, care a fost denumită și suprataxă sau în diferite feluri. Această taxă este, de fapt, o taxă penalizatoare pentru situația în care se află România, din punct de vedere al managementului de deșeuri. Din păcate, pe zona de reciclare, România are un procent de doar 4, 5%, iar ținta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de 50%. Sigur că preocuparea noastră este ca cetățeanul să nu fie cel care suferă. Să nu avem în perioada următoare măriri de taxe din punct de vedere al managementului de deșeuri la cetățeni sau pe administrațiile publice locale”, spunea Constantin, după o întâlnire cu Gabriela Firea, Primarul Capitalei, la care a adăugat că „intenționăm ca în perioada următoare să venim cu o ordonanță de urgență, care să-și atingă efectul penalizator. Această taxă să se aplice la diferența între ceea ce are fiecare operator economic în obiectiv și ceea ce a realizat. Intenționăm ca procentele acestea de realizat să fie atinse. De mâine (astăzi – n.r.) se va introduce în dezbatere publică și sperăm ca săptămâna viitoare sau peste două săptămâni să avem o OUG”.
Totodată, ministrul Mediului a precizat că „taxa pe depozitare nu va mai fi plătită de depozitar, va fi plătită de operatorii economici, cei care transportă sau cei care depozitează, care vor avea o țintă de valorificare. Care poate fi de 20 %, de 30%, în funcție de cum rezultă din dezbaterea publică. Dacă în fiecare an nu își ating această țintă de depozitare, atunci ei plătesc taxa penalizatoare de 80 de lei numai la diferența pe care nu au atins-o”.
La rândul său, primarul general al Municipiului București Gabriela Firea a precizat că: „ Mă bucur că astăzi domnul viceprim-minsitru a venit cu o soluție care este pozitivă pentru toată lumea. Atât pentru cetățeni, care nu vor suporta această povară, deci nu vor plăti ei aceste costuri, și, de asemenea, pe lanțul industrial această sarcină se va împărți. Cred că s-a luat decizia cea mai corectă, cea mai bună”.
Totodată, Ministerul Mediului și Primăria Generală a Municipiului București au convenit să colaboreze pentru demararea unui amplu program de educare și conștientizare a publicului în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor chiar din primii ani de școală.