TAXA DE 7 EUROCENȚI: Cât va plăti în plus o familie, din 1 aprilie
- Raluca Florescu
- 10 februarie 2014, 15:24
De la 1 aprilie intră în vigoare cea mai controversată măsură a guvernului USL, respectiv acciza suplimentară pe combustibili, care înseamnă cheltuieli cu 100 de lei mai mari pentru o familie.
Peste doar o lună şi jumătate, fiecare litru de benzină şi motorină se va scumpi cu minim 40 de bani, ca urmare a acestei măsuri. Cheltuielile suplimentare pentru o gospodărie de 4 persoane vor urca şi cu 100 de lei, într- o lună. Între 30 şi 60 de lei în plus pentru mâncare Conform datelor prezentate de INS, o familie din România alocă, în medie, 1.650 de lei, lunar, pentru consum, iar 700 de lei sunt cheltuielile cu produse alimentare. O scumpire cu 7-8% a benzinei şi motorinei, se traduce într- o majorare între 1 şi 5% a preţului produselor alimentare, în funcţie de produs. În timp ce preţul cărnii şi cel al pâinii, de exemplu, sunt "sensibile" la scumpirea combustibililor, cel al laptelui şi produselor lactate nu se va "mişca" la fel de mult, potrivit estimărilor făcute de specialiştii din industria alimentară. Astfel, dacă luăm în calcul o creştere medie a preţurilor produselor alimentare cu 2-3%, rezultă că, în loc de 700 de lei pe lună, o familie va cheltui 720 – 730 de lei. Există însă familii cu venituri medii care alocă 1.000 – 1.400 lunar, pentru alimente, iar pentru acestea cheltuielile cu mâncarea cresc cu 60 de lei sau peste.
- Transportatorii cer anularea taxei de 7 eurocenţi la motorină: vom alimenta afară unde e mai ieftin!
20 de lei în plus la un "plin" benzină În plus, pentru fiecare umplere a rezervorului maşinii (50 de litri), un român va avea de achitat circa 20 lei în plus. O familie de patru persoane, unde părinţii folosesc autoturismul pentru a duce copiii la şcoală şi pentru a merge la serviciu, este posibil să aibă nevoie chiar de un consum dublu. Asta înseamnă că, lunar, familia va cheltui cu 40 – 50 de lei în plus, pe combustibil. Asaltaţi de scumpiri Adunate, cheltuielile suplimentare cu combustibilii şi cele cu mâncarea vor scoate din buzunarul unei familii modeste circa 50 de lei în plus, ca urmare a introducerii taxei de 7 eurocenţi. O familie care nu face însă economii la consum va cheltui cu 100 de lei în plus, sau chiar mai mult. Nu trebuie uitat că acestea sunt doar o parte din majorările lui 2014. De la 1 ianuarie litrul de combustibil este mai scump cu circa 20 de bani, din cauza noului mod de calcul al accizei, iar jumătate din scăderea leului faţă de dolar (1%) s-a transferat şi în preţul final al combustibililor. În plus, în 2014, potrivit calendarului de liberalizare a preţurilor, gazele şi electricitatea vor avea preţuri mai mari. Pe de altă parte, scumpiri care vor afecta toate produsele vor veni din introducerea taxei pe stâlpi.
- Victor Ponta, la Antena 3: Acciza la combustibil întră în vigoare la 1 aprilie
Blocaj în acordul cu FMI Ieri, preşedintele Traian Băsescu a lăsat de înţeles că nu va semna scrisoarea de intenţie cu FMI, dacă taxa de 7 eurocenţi va fi prevăzută în document. Cum Victor Ponta declarase după întâlnirea cu membrii FMI şi Comisiei Europene că preşedintele îşi va da girul, Traian Băsescu a spus: "Cred că Victor Ponta visează frumos". Din iarna anului trecut, de când USL a anunţat că va introduce taxa de 7 eurocenţi pe fiecare litru de combustibil, preşedintele Traian Băsescu a fost un oponent ferm. Prin refuzul de a promulga legea bugetului pe 2014, preşedintele a obţinut o amânare cu trei luni a introducerii taxei, de la 1 ianuarie 2014, cum dorea iniţial Guvernul, la 1 aprilie. Ulterior, preşedintele a anunţat că nu va semna scrisoarea de intenţie cu FMI, dacă se insistă pe introducerea acestei măsuri, şi a reiterat acest lucru în întâlnirea pe care a avut-o recent cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene. Scrisoarea de intenţie este documentul care ar trebui să încheie prima misiune de evaluare a FMI în România. Preşedintele a atras atenţia că cele 2 miliarde de lei pe care Guvernul speră să le strângă din această taxă pot fi uşor acoperite din fondurile suplimentare alocate ministerului Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, în scop electoral.
- Nu sunt bani la buget. Motorina trebuie scumpită
BNR a refăcut prognoza de inflaţie Noua taxă a determinat Banca Naţională să refacă prognoza de inflaţie pentru acest an. Dacă anul trecut estima că preţurile vor creşte cu 3%, în 2014 prognoza a crescut la 3,5%. "Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din preţurile combustibililor, din curs şi impactul accizei suplimentare de 7 eurocenţi“, a spus zilele trecute Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.