Taxa auto, triplată pe furiş

Până pe 15 decembrie, cei care vor să-şi înmatriculeze maşina, indiferent că e nouă sau folosită, vor plăti taxa triplată.

Executivul a aplicat majorarea taxei de poluare pentru toate maşinile cu o săptămână mai devreme decât anunţase iniţial, astfel că „norocoşii“ care trebuiau să achite taxa înainte de 15 decembrie s-au trezit ieri că au de plătit de trei ori mai mult. Ieri-dimineaţă, cei care s-au îngrămădit la administraţiile financiare cu scopul de a prinde ultimele zile fără taxă majorată au fost întâmpinaţi la ghieşee de anunţul că mult trâmbiţata triplare se aplică chiar din ziua respectivă.

Funcţionarii de la ghişee i-au îndemnat pe cei cu maşini noi să nu se grăbească cu plata întrucât din 15 decembrie pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de 2.000 cmc nu se mai percepe taxa. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis către sediile locale o informare oficială potrivit căreia „se încasează taxa de poluare conform noilor reglementări“. „Astăzi au plătit doar cei care au avut dosarele soluţionate înainte de 5 decembrie. La restul le-am zis să mai aştepte“, ne-a declarat Ovidiu Valentin Năstase, şef adjunct în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice a sectorului 6.

Noua ordonanţă a guvernului, publicată luni în Monitorul Oficial, ne aruncă din nou într-un război al nervilor şi contradicţiilor. O persoană fizică a depus deja o cerere la Primăria Capitalei pentru aprobarea unui miting împotriva taxei auto. Controverse la excepţia de la plată În actul normativ sunt scutite însă de la plata taxei de poluare toate maşinile cu o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 de centimetri cubi. „Autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 cmc şi care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene începând cu data de 15 decembrie 2008 se exceptează de la obligaţia de plată a taxei de poluare pentru autovehicule“, se arată în actul normativ.

Ordonanţa nu precizează însă dacă este vorba doar despre maşinile noi Euro 4. Potrivit mai multor avocaţi contactaţi de „Evenimentul zilei“, acesta nu este singurul aspect asupra căruia planează incertitudinea. „Potrivit actului normativ, sunt scutite de la plată şi maşinile vechi, din afara spaţiului comunitar, care vor fi înmatriculate în România sau UE după 15 decembrie“, ne-a declarat avocatul Marian Tudor. Aceeaşi interpretare este susţinută şi de avocatul Cosmin Costaş. „Sunt scutite de plata taxei aceste maşini din afara spaţiului comunitar, fie că sunt noi sau vechi, dacă sunt îmnatriculate în interiorul UE după 15 decembrie“, ne-a declarat acesta. Data de aplicare, nemodificată de guvern

Guvernul susţine însă că scutirea de taxe începând cu 15 decembrie a maşinilor Euro 4 cu o capacitate cilindrică mai mică de 2.000 cmc vine în sprijinul importurilor de maşini noi şi a producă torilor auto autohtoni. Totodată, timp de o săptămână, cei care vor să-şi îmatriculeze autovehiculul, fie el nou sau vechi şi indiferent de capacitatea sa cilindrică, vor plăti de trei ori mai mult.

Deşi ieri circulau mai multe zvonuri referitoare la trimiterea de către guvern a unei erate prin care să se precizeze că triplarea taxei de poluare pentru maşinile second-hand să se producă de la 15 decembrie, s-a renunţat la această variantă.   Potrivit unor surse guvernamentale, modificarea nu a primit avizul Consiliului legislativ, singura posibilitate de a se mai schimba ceva fiind şedinţa de guvern de astăzi. La rândul ei, Comisia Europeană a informat executivul că pentru vehiculele uzate Euro 4 înregistrate în UE între 15 decembrie 2008 şi 31 decembrie 2009 şi aduse în România după acest interval să nu se plătească taxa.

ÎN ŢARĂ   Cozi şi scandaluri la ghişee ARAD. Reprezentanţii Asociaţiei Vox Populi AOT- Abrogarea Ordonanţei Ticăloase anunţă un protest auto de amploare sâmbă tă, între orele 11.00 şi 14.00, la Arad, împotriva noii taxe de poluare. CLUJ. După un mic scandal la prima oră, clujenii s-au liniştit după ce conducerea DGFP Cluj a stabilit că se încasează bani până în 15 decembrie.   TIMIŞ. Sute de timişoreni, care s-au aşezat ieri dimineaţă la cozi imense în faţa ghişeelor Administraţiei Fiscale, pentru a- şi înmatricula maşinile, au făcut scandal când li s-a cerut o sumă triplă pentru taxă. Jandarmii au calmat oamenii. HUNEDOARA. Niciunul dintre hunedorenii care s-au prezentat ieri-dimineaţă la sediile administraţiilor fiscale n-a mai plătit când au văzut că taxa s-a triplat peste noapte. IAŞI. Sute de ieşeni s-au călcat ieri în picioare la ghişeele DGFP Iaşi. Spre nemulţumirea multora, finanţiştii au aplicat ieri de dimineaţă noua formulă de calcul a taxei de poluare, iar după-amiază s-au răzgândit. DOLJ. Oltenii au început să colecteze taxa triplă, după ce au remediat problemele cu noul soft de calcul. (Mara Popescu)

EVIDENŢĂ

De trei ori mai multe maşini rulate, în noiembrie În noiembrie au fost înmatriculate 13.715 autoturisme noi şi de trei ori mai multe maşini folosite, respectiv 41.087, arată Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Şi acum două luni, românii au preferat maşinile la mâna a doua în defavoarea celor noi. Astfel, în octombrie au fost înregistrate 36.747 automobile uzate şi 24.438 noi, potrivit DRPCIV. În aceste condiţii, industria auto din România este pe punctul de a face disponibilizări masive, avertiza ieri François Fourmont, directorul general al Automobile Dacia. Acum, când guvernul a majorat de trei ori taxa de poluare auto, pentru maşinile folosite şi pentru cele cu motoare Euro 4, cu capacitate mai mare de 2.000 centimetri cubi, situaţia se va inversa din nou, cel mai probabil. Taxa de poluare pentru o maşină second-hand a ajuns să valoreze mai mult decât autoturismul, în majoritatea cazurilor. Introdusă iniţial ca taxă de primă înmatriculare, impunerea a fost convertită în taxă de poluare începând cu 1 iulie 2008. (Adrian Popa)