Tatar Bunar - un secol de la prima încercare de secesiune a Basarabiei!

Tatar Bunar - un secol de la prima încercare de secesiune a Basarabiei! Cum a reușit România să oprească prima acțiune bolșevică de atacare a integrității teritoriale a României Mari.

La 5  aprilie 1924, Partidul Comunist din România a fost scos în afara legii, printr-o ordonanță militară a Corpului II Armată. Tatar Bunar reprezintă o reacție a Moscovei față de scoaterea în afara legii a PCdR.

Motivația Guvernului Ionel Brătianu

Guvernul Ionel Brătianu a motivat astfel rezoluția:

„Încă de la înființare, acesta (PCdR n.a.) a susținut că România este un stat multinațional, imperialist, că just și corect este ca România Mare să se dezmembreze și să returneze Basarabia rușilor, Transilvania maghiarilor și Dobrogea bulgarilor”.

Federația Comunistă Balcanică, îl avea ca lider pe activistul comunist bulgar Vasil Kolarov. El a fost ecretarul general al Cominternului în perioada 1922-1924. La mijlocul anului 1924, el a planificat în iunie 1924, o acțiune  a organizațiilor comuniste de pe teritoriul Basarabiei. Acțiunea a fost coordonată cu manevre ale trupelor sovietice de lângă Odessa.

Tatar Bunar - debutul acțiunii la 15 septembrie 1924

La Tatar Bunar, în Sudul Basarabiei, aflat în România Mare, în perioada 15-18 septembrie 1924, a avut o rebeliune. Mai multe grupe de bolșevici înarmați, sprijiniți din Basarabia, au trecut Nistrul dinspre Ucraina sovietică, uneori deschizând focul asupra grănicerilor români, începând din iunie 1924.

La Tatar Bunar, insurgenții radicalizați pe parcursul verii au tăiat firele de telegraf, au ocupat sediul instituțiilor românești. La Nikolaevka, Galilești, Nerușai, au avut loc incidente similare, au fost atacați și uciși jandarmi.În fruntea activiștilor a fost celebrul activist bolșevic Nenin, cel care, în iarna 1917-1918, la Iași, plănuise asasinarea regelui Ferdinand.

Trupele române din Corpul III Armataă (artileriști) alături de marinari de la Cetatea Albă i-au izolat pe bolșevici pe 17 septembrie 1924 la Tatar Bunar.

Tatar Bunar - finalul rebeliunii - 18 septembrie 1924. Interogatorii și proces

Răscoala a fost complet anihilată pe 19 septembrie, apoi timp de 103 zile (august-decembrie 1925), la Chișinău au avut loc interogatoriile, anchetele și procesul contra bolșevicilor și aliaților lor basarabeni.

85 de condamnați au primit pedespe cu închisoarea. Nenin nu a fost prins, iar ajutorul lui, Iustin Batiscev a primit închisoare pe viață. Au fost condamnări de la 5 luni la 6 ani, în majoritatea cazurilor și doar două condamnări la 15 ani.

Epilog

Autoritățile române au achitat majoritatea suspecților. Au arătat că din cei 85 condamnați niciunul nu era român. De fapt, va fi începutul tratării superficiale a problemei comuniste în Basarabia, care ne va costa scump în vara anului 1940. Rebeliunea de la Tatar Bunar a demonstrat că România a considerat că dacă, în aprilie 1924 a scos PCdR în ilegalitate, este de ajuns.

Mihail Moruzov, fondatorul SSI, Serviciul Special de Informații a lansat numeroase semnale de alarmă privind pericolul bolșevic de rupere a Basarabiei din teritoriul României. De menționat că relațiile diplomatice româno-sovietice s-au reluat abia în 1934, la un deceniu de la momentul Tatar Bunar.

Sursa foto: Arhivă