Evenimentul Zilei > Actualitate > Tatăl Gretei Thunberg, mărturii incredibile: „Încetase să mai mănânce, ratase şcoala și..”
Tatăl Gretei Thunberg, mărturii incredibile: „Încetase să mai mănânce, ratase şcoala și..”

Tatăl Gretei Thunberg, mărturii incredibile: „Încetase să mai mănânce, ratase şcoala și..”

Tatăl Gretei Thunberg recunoaşte că a fost îngrijorat când Greta și-a început activitatea de activist pentru mediu, dar această implicare a fiicei sale dar a făcut-o să se simtă mai bine.

Svante Thunberg, tatăl Gretei, a declarat într-un interviu pentru BBC că fiica sa este mai fericită de când a devenit activistă de mediu, dar a recunoscut că iniţial a avut rezerve în această chestiune.

Actor şi producător în vârstă de 50 de ani, a declarat pentru canalul britanic că el şi soţia sa, cântăreaţa de operă Malena Ernman, s-au opus iniţial deciziei fiicei lor de a deveni activist în problema protejării mediului ambiant şi să renunţe la şcoală.

Expunerea pe reţelele de socializare

„Evident, am considerat că este o idee proastă, ca să spunem aşa, mai ales cu ura care se revărsa de pe social-media”, a spus Svante Thunberg. Descrisă ca o adolescentă timidă, în vârstă de 16 ani, Greta Thunberg a fost propulsată ca purtător de cuvânt al unei generaţii bântuite de criza climatică, de când a început protestele din faţa Parlamentului suedez în august 2018 cu un slogan cel puţin ciudat: „Grevă pentru climă”.

Este foarte fericită fiica mea de când a devenit activistă

Aceasta a devenit simbolul preocupărilor pentru mediu şi pentru tineri şi pentru bătrâni, ceea ce a determinat milioane de persoane să se implice, încât a ajuns în situaţia incredibilă de a fi invitată să ia cuvântul la summitul ONU pentru climă. Manipulare la nivel înalt?

Familia Thunberg şi-a dat seama cât de mult cântărea criza mediului asupra fetei atunci când a devenit depresivă la vârsta de 11 ani. Ea încetase să mai mănânce, ratase şcoala (!!!???) şi chiar nu mai vorbea. În ciuda aprecierilor sale iniţiale, Svante Thunberg a declarat la BBC că este convins că fiica sa a devenit mai fericită de când cu implicarea în activism.

Sindromul Asperger

„S-a schimbat mult şi a reuşit să facă lucruri pe care nu le-ar fi putut face niciodată”, a spus el. Cu sindromul Asperger, fata nu putea mânca decât acasă şi „nu mai vorbea cu nimeni”. Acum este „un copil obişnuit”, a adăugat tatăl său.

Luări de poziţie feroce, dar în general o primire pozitivă

Greta Thunberg este criticată de climatosceptici. Unii o acuză că a fost bântuită de către duhuri rele, alţii că a fost plătită de „lobbyştii verzi”. Dar tatăl ei consideră că vrăşmăşia sa era deja pornită înainte de a-şi începe protestele. „Ştia exact ce face şi cred sincer că este foarte surprinsă de cât de bine a fost primită” de opinia publică mondială, mai spune Svante Thunberg, tatăl care ar fi putut foarte bine să fie şi regizorul şi scenaristul acestei comedii penibile care ameninţă să revină ca un blestem şi în anul 2020. O fată care – consideră oamenii de ştiinţă – abia ştie să scrie şi să citească, a devenit brusc ea însăşi om de ştiinţă. Miracole vezi la tot pasul…