TAS a publicat motivarea hotărârii cu privire cazul finalei la sol de la Jocurile Olimpice 2024. În decizie se arată că Ana Maria Bărbosu trebuie să primească medalia de bronz, iar americanca Jordan Chiles să o returneze.
TAS a publicat motivarea hotărârii în cazul finalei la sol
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a arătat că în presa americană au apărut „declaraţii scandaloase” „fără să cunoască detalii” și pe care „le condamnă. În motivare se mai subliniază că „Orice critică ulterioară este lipsită de temei sau merit”.
Comisia de la TAS a stabilit că contestaţia americanilor depusă în numele gimnastei Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol „a fost formulată după încheierea termenului de un minut prevăzut la articolul 8.5 din Regulamentul tehnic FIG 2024 şi că „punctajul iniţial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles în finala exerciţiului feminin la sol va fi restabilit”
Mai trebuie specificat că decizia comisiei a fost unanimă. În aceeaşi zi, FIG a confirmat că rezultatele finalei la sol de luni, 5 august 2024, vor fi modificate în conformitate cu decizia TAS.
Hotărârea motivată confirmă următoarele:
- Competenţa diviziei ad hoc a TAS nu a fost contestată de părţile implicate în această procedură, cu excepţia doamnei Sacchi
- Notificarea de numire a Dr. Hamid Gharavi în calitate de preşedinte al grupului a fost însoţită de o declaraţie scrisă care dezvăluia următorul fapt: „Reprezint România în arbitraje de investiţii în faţa ICSID (cauzele ARB/20/15, ARB/22/13 şi ARB/16/19)”.
- Componenţa comisiei, cu Dr. Hamid Gharavi în calitate de preşedinte al comisiei, nu a fost contestată sau contestată de niciuna dintre părţi sau părţi interesate.
- Părţile şi părţile implicate care au participat la audierea din 10 august 2024 au confirmat că nu au obiecţii cu privire la modul în care s-a desfăşurat arbitrajul şi au confirmat că dreptul lor de a fi audiate a fost respectat.
- Înainte de audiere, comisia a acţionat pentru a se asigura că dispune de dovezile necesare pentru a-şi forma o opinie cu privire la respectarea regulii de 1 minut.
- La audiere, părţile nu au contestat faptul că cererea doamnei Chiles a fost depusă la 1 minut şi 4 secunde după ce scorul său a fost afişat oficial pe tabela de marcaj. Toate părţile au acceptat ca fiind clar şi determinant raportul întocmit de Omega, cronometrorul oficial al Jocurilor Olimpice, şi prezentat chiar de FIG. Nicio parte nu a solicitat admiterea altor probe.
- Articolul 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG prevede că antrenorul unei gimnaste poate înainta o sesizare cu privire la scorul D, cu condiţia ca solicitarea să fie „făcută verbal imediat după publicarea scorului sau cel târziu înainte de afişarea scorului următoarei gimnaste/sportive sau al următorului grup. Pentru ultima gimnastă sau ultimul grup dintr-o rotaţie, această limită este de un (1) minut după ce scorul este afişat pe tabela de marcaj. […] Solicitările verbale tardive vor fi respinse.”
- Comisia TAS a constatat că articolul 8.5 este clar şi lipsit de ambiguitate şi că limita de timp de un minut este stabilită ca un termen limită clar şi lipsit de ambiguitate şi nu oferă nicio excepţie sau flexibilitate.
- Comisia TAS a constatat că nicio parte nu a dovedit existenţa unui mecanism clar şi stabilit în legătură cu solicitarea doamnei Chiles sau în timpul performanţei gimnastelor pentru a aborda o chestiune atât de importantă precum momentul solicitării unei solicitări de anchetă.
- Comisia a constatat că revizuirea care i s-a cerut să o efectueze pentru încălcarea articolului 8.5 din Regulamentul tehnic al FIG nu se încadrează în aşa-numita doctrină a „terenului de joc”. Comisia nu este solicitată să intervină sau să înlocuiască judecata unui arbitru cu a sa. Aceasta nu interferează cu o decizie a vreunui arbitru sau oficial de pe teren şi nu corectează o greşeală de arbitraj sau o eroare de judecată. Mai degrabă, se pronunţă pe baza nerespectării de către FIG a obligaţiei de a institui un mecanism de monitorizare şi aplicare a unei reguli importante pe care a adoptat-o pentru a proteja sportivii şi publicul.
TAS apreciază comportamentul civilizat al d-nei Maneca-Voinea
Comisia TAS a arătat în final că Maneca-Voinea s-a comportat întotdeauna cu integritate şi onestitate şi a acţionat cu bună credinţă. Mai exact, în motivare se arată că:
„Comisia este pe deplin conştientă de dezamăgirea pe care acest proces de arbitraj o poate provoca dnei Chiles şi dnei Maneca-Voinea, care s-au comportat întotdeauna cu integritate şi onestitate şi au acţionat cu bună credinţă, şi antrenorilor lor respectivi. Comisia ar dori doar să sublinieze că sarcina sa este de a se pronunţa cu privire la lege şi la dovezile pe care le are în faţă, iar în acest caz ambele sunt foarte clare în ceea ce priveşte regula de un minut şi aplicarea acesteia la circumstanţele acestui caz. Comisia nu are rolul de a aplica principii de echitate, de a atribui medalii sau de a stabili că ar trebui să existe mai mulţi beneficiari ai medaliei de bronz, aşa cum au propus unele dintre părţi”.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, despre medalia Anei Maria
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a anunțat că a primit medalia de bronz cuvenită gimnastei Ana Maria Barbosu, medalie atribuită României prin decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv.
Medalia a fost înmânată reprezentantului COSR de către Comitetul de Organizare, cu acordul Comitetului Internațional Olimpic. În comunicat se arată că: „Facem precizarea că, medalia care a intrat în posesia COSR nu este fizic aceeași medalie pe care a primit-o Jordan Chiles la festivitatea de premiere după finala olimpică de la sol”, a anunțat Comitetul Olimpic și Sportiv Român în comunicat.