Evenimentul Zilei > Politica > TAROM nu are avion să-l transporte pe Iohannis la Consiliul European
TAROM nu are avion să-l transporte pe Iohannis la Consiliul European

TAROM nu are avion să-l transporte pe Iohannis la Consiliul European

Pentru că pierde bani, compania a anunțat Palatul Cotroceni că nu poate pune la dispoziția șefului statului o aeronavă pentru a merge la Bruxeles

TAROM nu îi va putea pune la dispoziție președintelui Klaus Iohannis o aeronavă pentru a putea participa la Consiliul European de la Bruxelles, din 25- 26 iunie, așa cum a solicitat Administrația Prezidențială. Compania susține că, în perioada respectivă, nu are o aeronavă disponibilă.

Reprezentanții TAROM au precizat ulterior că operatorul ar fi nevoit să anuleze curse și să achite despăgubiri. „Acest lucru ar fi presupus să anulăm sau să întârziem curse regulate și charter. În plus, compania ar fi trebuit să plătească despăgubiri către pasagerii acestor curse anulate/ întârziate.(…) Ne dorim să rămânem partenerul tradițional al Administrației Prezidențiale și ne vom strădui să răspundem favorabil, ca întotdeauna, solicitărilor Administrației Prezidențiale”, a afirmat compania.

Prin urmare, cel mai probabil, șeful statului va merge la Bruxelles cu un avion închiriat.

Negocieri

În luna mai a acestui an, Guvernul a decis să înceapă demersurile pentru achiziționarea unei aeronave speciale pentru deplasările externe ale președintelui și premierului.

Mai exact, în Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a premierului Victor Ponta prin care se constituie o comisie specială pentru negocierea achiziționării aeronavei.

Decizia Guvernului a venit după ce Administrația Prezidențială i-a trimis lui Victor Ponta un memorandum pentru a redeschide discuția despre achiziționarea unei aeronave, în condițiile în care a cheltuit deja, în primele trei luni ale anului, o treime din bugetul pentru deplasări externe aprobat pentru 2015.

Administrația Prezi dențială a închiriat avioane de la TAROM sau de la companii private.


Șeful statului a mers cu avioane private la Bruxelles, în luna aprilie, și în vizita de stat din Polonia.


Potrivit unor surse, toate costurile de până acum ale vizitelor externe efectuate de Klaus Iohannis de la începerea mandatului au fost de 330.000 de euro.

În ultimii ani, pe fondul conflictului dintre fostul președinte Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, Guvernul a amânat de mai multe ori achiziționarea unei aeronave prezidențiale. Ultimul „Air Force One” românesc a fost vândut, în urmă cu trei ani, unei companii americane, după ce fusese scos din uz în 2010.