Încet-încet, țările europene renunță la restricțiile de călătorie impuse pentru a limita răspândirea Covid-19. Italia e prima care a anulat lista cu destinaţiile europene „nerecomandate” cetățenilor săi. Franța, Germania și Grecia anunță și ele noi măsuri de relaxare. Ziarul Italian IlSole24 Ore a consemnat noutățile:
“Mantra ministrului de externe, Luigi Di Maio, pentru următorul sezon turistic este următoarea: „Nu mai există liste negre între țările europene”.
Italia a anulat lista cu destinaţiile europene „nerecomandate” cetățenilor săi şi, începând cu data de 3 iunie, va furniza rapoarte săptămânale privind tendința epidemiologică din fiecare regiune. cu speranţa că şi alte țări din spațiul Schengen vor face același lucru, depășind situația actuală caracterizată de coridoare și acorduri bilaterale.
Germania își propune să elimine alerta de călătorie în vigoare la 15 iunie, zi în care şi Franța va lua o decizie similară.
Cu toate acestea, ministrul german de externe, Heiko Maas, a avertizat asupra „iluziei unei reveniri rapide la afaceri”.
Ministrul a subliniat că în multe țări vor continua restricțiile şi că pentru multe persoane, vacanțele din anii trecuţi „vor avea prea puţin de-a face cu cele din vară aceasta”.
Germania
Intrarea în Germania este permisă numai cetățenilor germani și celor străini care sunt rezidenți în Germania. Este admisă, de asemenea, intrarea celor care au motive legate de serviciu sau care au nevoie să rezolve o problemă urgenţă.
Cu toate acestea, până în prezent, criteriile de evaluare a „motivelor de urgență” sunt mult mai puțin restrictive decât cele precedente.
În general, intrarea este permisă pentru motive de sănătate, pentru muncă (în orice sector de activitate), din motive familiale și afective (inclusiv vizite la rude și parteneri), din motive de studiu și pentru a merge la locuinţele pe are cetățenii străini le au în proprietate (a doua casă).
Rămâne interzisă în continuare intrarea în ţară în scopuri turistice, sau pentru cumpărături. Părăsirea țării este permisă, iar pentru cei care se întorc în termen de cinci zile nu se prevede carantina.
Cetățenii UE care se află în tranzit către țara de origine sau de reședința au, de asemenea, voie să intre în țară, însă numai dacă pot demonstra că își vor continua călătoria până la destinația finală.
Este evident că persoanele care prezintă simptome ale COVID-19 nu au voie să intre în ţară. Din 7 aprilie este prevăzută carantina obligatorie de 14 zile pentru cei care intră în Germania din străinătate.
Navigatorii și persoanele care se întorc după mai puțin de cinci zile petrecute în afara ţării sunt scutiţi de carantină. De asemenea, persoanele care reuşesc să găsească un zbor spre Köln sau Hanovra ar putea evita carantinarea.
Compania Südtirol Bus a activat un serviciu de shuttle cu şase curse zilnice de la aeroportul din Munchen spre Bolzano.
Franţa
Începând cu data de 11 mai, măsurile de protecție au suferit o oarecare relaxare în Franța. Granițele din afara spațiului Schengen rămân închise, în ţară putând intra doar persoanele care se întorc acasă.
Frontierele interne, cum ar fi cele cu Italia, au rămas deschise. Pentru a intra însă, este nevoie de o autorizaţie specifică care poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei Italiei de la Paris. Franța și Germania încearcă să relaxeze aceste măsuri începând cu 15 iunie.
Austria
Până la 31 mai, cu excepția unor motive legate de sănătate și vizitarea membrilor familiei, intrarea pe uscat în Austria din Elveția, Lichtenstein, Germania, Ungaria, Slovenia și Italia este permisă doar prin prezentarea unui certificat medical care să ateste testarea negativă pentru Covid 19, nu mai vechi de 4 zile.
În absența acestui certificat, călătorii vor fi supuşi unei izolări de 14 zile. Această prevedere nu se aplică cetățenilor austrieci și celor care au reședința sau domiciliul în țară. Zborurile cu Italia sunt suspendate oficial până la 22 mai, în timp ce conexiunile feroviare, până la 25 iunie.
Grecia
Grecia își va redeschide granițele pentru turism începând cu data de 15 iunie. Acest lucru a fost anunțat de premierul grec Kyriakos Mitsotakis în cadrul unui summit cvadripartit cu alte țări balcanice, în timpul căruia a făcut bilanțul perspectivelor de recuperare ale regiunii după pandemia coronavirusului.
Premierul grec a fost de acord cu redeschiderea frontierelor la 1 iunie pentru călătoriile de afaceri, lucrătorii sezonieri și membrii familiei cu domiciliul în alte țări.
Mitsotakis a anunțat că deschiderea frontierelor pentru călătoriile turistice va avea loc începând cu 15 iunie. Pasagerii care sosesc pe aeroportul din Atena, cu excepția celor aflați în tranzit, vor fi supuși unui test de coronavirus efectuat la un hotel”.