9 ianuarie 2024 - 2024 ne-ar putea îndepărta privirea de China. Imperiul de Mijloc a atras întotdeauna mulți investitori interesați de performanța piețelor emergente. Acum, stagnarea creșterii chineze orientează diferit rutele operatorilor bursieri din zona emergentă care se dezvoltă din ce în ce mai independent de fosta locomotivă a Dragonului. O tendință care a apărut recent în Argentina.
Victoria candidatului ultraliberal Javier Milei la alegerile prezidențiale a aprins focuri de artificii la bursa din Buenos Aires: în prima zi de tranzacționare după aleger principalul indice bursier Merval a crescut cu aproape 23% și a continuat să crească şi în zilele următoare.
Desigur, Argentina este un caz special în sine. Cu toate acestea, recent și celelalte piețe emergente au crescut semnificativ, profitând cu siguranță de previziunile unei relaxări a politicii monetare a băncilor centrale și în special a Rezervei federale a SUA. În acest scenariu, monedele locale au potențialul de a se aprecia din nou și dacă presiunea asupra prețurilor de import se va atenua, va fi loc și pentru reduceri ale dobânzilor în zonă.
Experții se așteaptă să asiste la o îmbunătățire a condițiilor economice în țările emergente
''Pentru 2024, prognozăm o creștere solidă de 3,9% pentru economiile de piață emergente, față de procentele de 3,7% în 2023 și 2,8% anul precedent – susţine analiza cuprinsă în ''Panorama investițiilor în 2024'' a Unității de Strategie Pictet Am -. Acest lucru va fi susținut probabil de o redresare a Chinei. Încetinirea creșterii economice nominale în țările dezvoltate va avea ecou şi în profiturile corporative, în special în prima jumătate a anului. Dar chiar și în cazul unei posibile reveniri în cursul anului, ne așteptăm ca randamentele globale ale acțiunilor să fie de aproximativ 5% pentru 2024, în scădere față de 2023''.
Există multe incertitudini. Pentru experții Pictet, există o probabilitate semnificativă ca, în dorința lor de a readuce inflația, băncile centrale să exagereze cu înăsprirea politicii monetare, declanșând o recesiune, ''risc pe care îl estimăm la 25%.
Alternativ, credem că există o șansă de stagflație de 15%, mai ales în cazul unui șoc energetic declanșat de evenimente globale. Iar apoi există riscurile geopolitice. Problemele critice regionale se înmulțesc''. Războiul Rusia-Ucraina nu dă semne de soluţionare, iar conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza amenință să se extindă. ''Pe scurt, 2024 va fi un an pozitiv pentru investitori, care vor putea să adopte o abordare scrupuloasă şi să se concentreze pe titluri și credite de calitate'', concluzionează experții, citați de lastampa.it.
Un scenariu "goldilocks" din Statele Unite
Din punct de vedere istoric, perioada imediat următoare vârfului ratelor dobânzilor din SUA vede de obicei acțiunile de pe piețele emergente depășindu-le pe cele de pe piețele dezvoltate, parțial datorită beneficiilor slăbirii treptate a dolarului american.
''Dacă în Statele Unite va exista o aterizare relativ uşoară, aşa cum se aşteaptă în prezent, chiar şi ţările emergente cele mai dependente de export ar trebui să fie protejate de problema slăbirii cererii – spune Charles Walsh, manager de portofoliu la Mirabaud Am -. Un scenariu "goldilocks" din Statele Unite, caracterizat prin inflație mai scăzută, ocuparea forței de muncă solidă și consum rezistent, precum și scăderea ratelor dobânzilor, este unul dintre mediile economice cele mai favorabile pentru acțiunile piețelor emergente''.
Țările emergente precum Brazilia, Chile și Polonia și-au început deja rundele de reduceri, semn că presiunile inflaționiste sunt abordate mai rapid decât în țările dezvoltate. Acest lucru creează oportunitatea de a sprijini întreprinderile și consumatorii casnici cu rate mai mici ale creditelor, oferind un impuls suplimentar unui nou ciclu de creștere a câștigurilor corporative. (Traducera-Rador)