Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6%, de la 1 ianuarie 2024.
Tarife mai mari la energia electrică. Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie. Declaraţia a fost făcută luni de Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Tarife mai mari la energia electrică. Explicaţia şefului de la ANRE
Gabriel Andronache a spus că a avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară. Pentru care ar dori bani mult mai mulţi.
„Ei, la rândul lor, puteau să facă investiţiile un pic mai calculat. În special pe zona aceasta de transport. Astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori", a menţionat Gabriel Andronache, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.
Întrebat dacă există o estimare a creşterii tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 1 ianuarie, el a precizat că „va fi în jur de de şase procente”.
Promisiuni privind plafonarea tarifelor
Autorităţile au promis, luna trrecută, că tarifele pentru energie electrică și pentru gazele naturale vor fi plafonate până la finalul lunii martie 2025, prin urmare vom plăti facturi mai mici.
Informațiile au fost confirmate de Valeriu Steriu, reprezentantul Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) . Acesta a anunțat că plafonarea prețurilor pentru energie rămân în vigoare până în luna martie a anului 2025. Prin urmare, în această iarnă vom avea facturi ceva mai mici.
Chiar dacă, prețurile pentru energie și gaze naturale sunt în scădere, reprezentantul ANRE a explicat că măsura plafonării prețurilor se aplică pentru stabilizarea tarifelor pentru utilizatorii casnici și non-casnici.
Tarife mai mari pentru energia electrică în condiţiile plafonării
ANRE a pus în dezbatere publică un proiect privind majorarea tarifelor de distribuție încă în luma martie. Autorităţile au spus că creșterea tarifelor nu va afecta consumatorii casnici. Aceştia plătesc oricum prețul maxim plafonat al energiei electrice.
Anterior, Guvernul a decis să amâne adoptarea unei ordonanțe de urgență lansate de Ministerul Energiei. Aceasta prevedea că în acest an tarifele de distribuție cresc doar parțial. După ce au fost înghețate în 2022 ca urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.