UPDATE: Gabriela Firea  a reacționat imediat după ce Călin Popescu Tăriceanu a făcut aceste afirmații. Într-o intervenție la Antena 3, Primarul General i-a sugerat liderului ALDE șă își ia colaboratori mai buni. De asemenea, Firea spune că politicienii care fac declarații pe licitații în curs sunt de neînțeles. „Tot ce s-a întâmplat a fost legal și transparent. Toate aceste lucruri sunt incorecte. Postarea lui Tăriceanu are foarte multe inexactități. Nu știu de unde își ia informațiile, de unde se inspiră, nu știu cine îl consiliază. Nu știu de unde știe că doar 6 membri ai comisiei de validare  din totalul de 13 au votat pentru, pentru că nu este adevărat. Companiile despre care vorbește domnul Tăriceanu au câștigat licitații în țări europene.”, a afirmat Gabriela Firea.


Tăriceanu spune că în locul contractelor cu firme turcești, Primarul General ar trebui să favorizeze companiile românești.

„Îi reamintesc dnei Primar General că la baza acordului de guvernare dintre PSD și ALDE a stat angajamentul de a sprijini capitalul românesc, de a crea locuri de muncă în țară și nu în afară, de a încuraja companiile românești. Chiar dacă coaliția nu mai este la guvernare acest angajament față de români rămâne”, i-a transmis liderul ALDE primarului Gabriela Firea.

Nemulțumirea liberal-democratului a fost declanșată de afirmația primarului, că ar fi ilegal să intervină în procedura de licitație pentru achiziția a o sută de tramvaie, așa cum au cerut patru consilieri ALDE. Într-o scrisoare deschisă, aceștia i-au cerut să reanalizeze oportunitatea acordării către firma turcească Durmazlar a contractului de achiziţie pentru cele 100 de tramvaie.

„Nu mă mulțumește răspunsul dnei Primar General! Noi nu i-am cerut să intervină în licitații, ci să se asigure că procedura este transparentă și nu dirijată către compania turcească. Să se asigure că în caietul de sarcini nu sunt incluse prevederi menite din start să elimine sau să defavorizeze compania românească. Cred că nu trebuie să se repeadă să aprobe un raport de licitație validat de doar 6 membri ai comisiei din totalul de 13! Legea îi permite să ceară reanalizarea ofertelor fără să fie acuzată că intervine în licitație!”, i-a răspuns Tăriceanu.

Liderul ALDE adaugă că „tramvaiele fabricate la Arad circulă și în Cluj-Napoca, Arad și Oradea și nu văd de ce ele nu ar fi bune și pentru București”.

De asemenea, fostul șef al Senatului mai spune că sunt prea multe coincidențe în legătură cu contractele atribuite companiilor turcești.

„Nu cred în coincidențe. Nu cred că întâmplător în doar 2 ani două firme turcești au luat cele mai mari contracte de achiziții autobuze și tramvaie pentru București, în condițiile în care firme românești produc aceleași autovehicule în țară, de aceeași calitate și cu forță de muncă autohtonă. Nu e încă târziu ca o bună parte din cei 176 milioane de euro care vor fi plătiți pentru tramvaie să se întoarcă în economia românească”, a conchis Tăriceanu.