În cadrul reuniunii de lucru pe tema românilor din Italia, desfăşurată astăzi, premierul i-a cerut ministrului de Interne să se deplaseze de urgenţă la Roma pentru a discuta cu autorităţile italiene despre intenţiile acestora privind românii din Peninsulă. Tăriceanu a mai precizat că autorităţile din Italia ar fi trebuit să aibă o acţiune fermă şi să nu permită constituirea de tabere la marginea oraşelor, unde s-a dezvoltat infracţionalitatea.
"Intenţia Guvernului român este de a iniţia un dialog cu italienii. I-am cerut ministrului David ca în această săptămână să facă o deplasare de urgenţă la Roma pentru a le aduce la cunoştinţă ceea ce autorităţile de la Bucureşti propun pentru rezolvarea problemei infracţionalităţii. Vom propune trimiterea unei interforţe care să sprijine autorităţile italiene", a afirmat Tăriceanu, preluat de Mediafax.
Primul-ministru a subliniat că nu trebuie să se ajungă în situaţia în care românii care trăiesc şi muncesc cinstit în Peninsulă să aibă de suferit din cauza unor persoane certate cu legea.
Potrivit lui Tăriceanu, reacţia forţelor de ordine, a autorităţilor italiene a fost slabă. El a susţinut că în ţări precum Franţa sau Germania autorităţile au intervenit imediat şi nu au trecut la declaraţii politice care să alimenteze acest subiect.
Şeful Guvernului s-a întâlnit la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe, Ministerului de Interne, Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Departamentului pentru Afaceri Europene şi Agenţiei de Strategii Guvernamentale, pentru o discuţie legată de situaţia românilor din Italia. Discuţia precede şedinţa Guvernului de la Roma în care noul ministru italian de Interne, Roberto Maroni, intenţionează să prezinte un plan de măsuri pentru limitarea accesului romilor pe teritoriul Italiei.
Cotidianul La Repubblica a relatat sâmbătă că Roberto Maroni a elaborat un plan privind limitarea accesului romilor, majoritatea provenind din România, pe teritoriul italian, propuneri care vor fi prezentate Consiliului de Miniştri.
Meleşcanu: "Există interes pentru ca relaţiile româno-italiene sa nu fie afectate"
De asemenea, vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, a declarat, tot astăzi, că liberalii au discutat în Biroul Politic Central despre evoluţiile din Italia, urmare a instalării noului Guvern, menţionând că autorităţile italiene au probleme cu infractorii din cauza "slabei preocupări", iar cu rromii deoarece nu au accesat fonduri.
"Mesajul pe care îl vom transmite este că dorim ca prin cooperare cu autorităţile italiene să nu permitem ca românii care muncesc cinstit în Italia să fie afectaţi sau să se creeze sentimente antiromâneşti, xenofobe, în Italia. Considerăm că există un interes real pentru ca relaţiile bilaterale între România şi Italia, care sunt foarte bune, să fie ferite de consecinţele negative ale unor măsuri care pot avea un impact dăunător asupra raporturilor româno-italiene", a susţinut Meleşcanu.
(15:35)