Tăriceanu: „România este ţara din lume cu 300.000 de cetăţeni ascultaţi la telefoane”
- Ana Petrescu
- 26 mai 2017, 13:45
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat vineri, că instituţiile sunt făcute să apere cetăţeanul, nu să-i asculte telefoanele şi să-l trimită în instanţă pentru „vini închipuite”. El a precizat că este „o rușine” faptul că România fiind ţara din lume cu 300.000 de cetăţeni ascultaţi la telefoane.
"Instituţiile sunt făcute să apere şi să servească cetăţeanul, nu să-l asuprească, nu să-i îngrădească libertăţile, nu să-i asculte telefoanele, nu să-l trimită pentru vini închipuite în instanţă, nu să-l plimbe cu cătuşe pe la televizor. Astea sunt caracteristicile specifice regimurilor autoritare. România este astăzi într-un grav derapaj, pe care nu mi l-am imaginat la începutul anilor '90. Suntem după toate statisticile a doua ţară din Europa în ceea ce priveşte mărimea creşterii economice a PIB. Acesta este genul de parametru care îmi place să-l aud şi cu care să mă laud, nu că România este ţara din lume cu 300.000 de cetăţeni ascultaţi la telefoane, care este ruşinea României. ", a sous preşedintele Senatului, citat de news.ro.
El a mai spus că ALDE, de la înfiinţare, a fost singurul partid care a militat pentru apărarea drepturilor cetăţenilor.
"Acesta este şi motivul pentru care ALDE, de la crearea lui, a fost singurul partid care a militat frecvent pentru apărarea drepturilor cetăţenilor. Nu este vorba numai de cei care au suferit nedreptăţi, care au fost anchetaţi pe nedrept, incorect, care au fost ascultaţi la telefoane, şi aşa mai departe. Este vorba despre apărarea drepturilor fiecăruia dintre noi", a completat liderul ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu le-a spus tinerilor din ALDE că nu vrea să ajungă şi ei victimele abuzurilor instituţiilor de forţă.
"Nu vreau să ajungeţi să deveniţi întâmplător şi voi victimele abuzurilor instituţiilor de forţă din România. Aceasta este preocuparea mea cea mai importantă. De ce? Pentru că am venit să fac politică în anul 1990, politică liberală, din convingere, pentru că am văzut şi am suferit pe propria piele abuzurile din perioada comunistă şi am dorit ca aceste lucruri să nu se mai repete", a spus preşedintele ALDE.
El a mai afirmat că "alegerile de anul trecut au marcat un punct important", în condiţiile în care "o majoritate covârşitoare a cetăţenilor au votat partidele componente ale coaliţiei de guvernare".
Liderul ALDE a mai declarat că România trebuie să plece de pe "un dezonorat" loc 27 în UE în privinţa puterii de cumpărare şi să ajungă a şaptea putere economică în Europa.
"Mă interesează cum va fi viitorul României. Vreau România să plece de pe un dezonorat loc 27 în UE în ceea ce priveşte puterea de cumpărare şi să ajungă în Europa să fie a şaptea putere economică, pentru că România este a şaptea ţară ca mărime a populaţiei şi a teritoriului din Europa. Avem un potenţial extraordinar şi dorinţa mea este să avansăm cât mai mult, pentru că scopul politicii e unul foarte simplu: este bunăstarea cetăţeanului şi libertatea lui. (...) Prosperitatea nu se poate construi prin îngrădirea drepturilor individuale. Baza unei societăţi prospere şi democratice este respectul pentru drepturi şi libertăţi", a concluzionatTăriceanu.
300.000 de oameni, ascultați la fiecare convorbire avută în ultimii 5 ani
Avocatul clujean, Radu Chiriță, a trimis câte o solicitare către toate instanţele din ţară pentru a i se comunica, în temeiul legii 544/2001 privind informaţiile de interes public, numărul cererilor de autorizare a interceptărilor telefoanelor în perioada 2010 – septembrie 2015, numărul celor admise şi numărul celor respinse. Potrivit rezultatelor obținute aproximativ 300.000 de persoane-au auvt telefoanele ascultate la fiecare convorbire pe care au purtat-o în ultimii 5 ani.