Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat, vinerea trecută, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa, că îi va propune președintelui PSD, Liviu Dragnea, să trimită împotriva lui Klaus Iohannis, la alegerile prezidențiale din 2019, un candidat care să fie susținut de ambele formațiuni aflate la guvernare.

Scenariu

„Vom avea o şansă dacă vom merge cu o candidatură unică. Deci va trebui să discutăm şi cu cei din PSD, la un anumit moment. Eu cred că varianta optimă este o candidatură unică, dacă vor accepta şi ei vom merge pe o candidatură unică. Dacă nu, atunci sigur că se deschid alte posibilităţi, dar eu cred că aceasta va fi prima opţiune”, a spus Tăriceanu. Vicepremierul formațiunii și alți lideri naționali ALDE au spus, încă din luna martie, că Tăriceanu este cel mai potrivit candidat la prezidențiale.

 

Zâmbete

Dragnea a evitat, ieri, să se pronunțe dacă socialdemocrații ar fi dispuși să susțină un candidat unic PSD-ALDE. Întrebat dacă este de acord cu ideea lui Tăriceanu, el a spus zâmbind: „Nu am apucat să vorbesc cu dumnealui și ne trebuie timp să analizăm această declarație în partid. E un partid mai măricel, și noi, până ne strângem, mai durează”. „Avem puncte de vedere diferite pe anumite subiecte, dar nu sunt divergențe majore între noi”, a adăugat liderul PSD, întrebat care este relația sa cu Tăriceanu.

 

Sondajele

Propunerea liderului ALDE apare în contextul în care sondajele de opinie publicate de la începutul anului îl situează pe Tăriceanu pe un trend ascendent, spre 20% în încrederea publică, în timp ce președintele PSD, Liviu Dragnea, stagnează la aproximativ 10% din preferințele alegătorilor.

„I-am spus lui Călin Popescu Tăriceanu că nu mă interesează sondajele făcute în această perioadă, ci programul de guvernare”, a comentat Dragnea, pe 26 martie, sondajele de opinie. „Nu ne interesează dacă vor candida Iohannis, Tăriceanu, Cioloş, e treaba lor. Unii se pregătesc de prezidenţiale, noi schimbăm România piesă cu piesă pentru că e mare neorânduială”, a adăugat liderul PSD luna trecută.

 

Prudență

Nici Dragnea și nici Tăriceanu nu au anunțat că ar intenționa să candideze la prezidențiale, dar nici nu au respins posibilitatea. „Avem o strategie pentru Cotroceni, dar nu am stabilit candidatul. E mult prea devreme. Fiecare cu strategia lui. Să ajungem acolo, să fim sănătoși!”, a spus liderul PSD. La rândul său, Tăriceanu a zis că „este mult prea devreme” ca ALDE să anunțe candidatul la prezidențiale.

Întrebat dacă PSD ar putea avea un candidat din afara partidului pentru Cotroceni, Dragnea a respins ideea. „Nu am stabilit ce facem noi și ne apucăm să susținem pe alții? Nu cred. Ditamai PSD? Ce naiba?”, a spus liderul social-democrat.

 

Urșii și liliecii dau bătăi de cap Guvernului

PSD a stabilit, ieri, în prezența premierului Viorica Dăncilă, ca Guvernul să schimbe în acestă săptămâna legea privind parteneriatul public-privat. Dragnea a explicat că legea actuală este „inaplicabilă” și că România a pierdut din acest motiv „miliarde de euro” din zona privată.

În paralel, socialdemocrații vor o nouă lege a achizițiilor publice. Liderul PSD a spus că ambele legi sunt obligatorii astfel încât unii funcționarii publici din ministere să nu mai pună „frână” investițiilor. El a oferit în acest sens două exemple legate de tergiversarea lucrările la o autostradă.

„Urșii de pe tronsonul de autostradă Lugoj – Deva. S-a discutat cu ministrul Transporturilor, cu CNADNR, cu ministerul Mediului și o doamnă de la ministerul Mediului s-a urcat în mașină și a mers în zona respectivă, a studiat toate documentele, evidențele, din care s-a văzut că de 41 de ani pe acolo n-a mai trecut niciun urs. Drept pentru care, o suplimentare de aproape 200 de milioane de euro și o perioadă de întârziere foarte mare dispar, urmând ca lucrările la acest tronson să demareze. A fost și anul trecut marea problemă a liliecilor dintr-o peșteră. Tot această doamnă a fost acolo, era vorba de o scorbură. Doamna s-a târât vreo 10-15 metri, a găsit vreo 10 șobolani dar nu lilieci, drept pentru care a dispus să se demareze investițiile”, a relatat Dragnea.