Tăriceanu: „Nu mai dorim să cooperăm în cadrul MCV”
- Iasmina Ardelean
- 26 ianuarie 2017, 00:00
După ce Comisia Europeană a prezentat, ieri, raportul cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) reacţiile politicienilor nu au întârziat să apară. Călin Popescu Tăriceanu a fost cel mai vehement
Preşedintele Senatului, Călin Popescu- Tăriceanu, a declarat că va discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi „o să îl rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare şi care, practic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România”.
„Cred că această atitudine a Comisiei este complet nejustificată şi ea se cere a fi remediată şi România tratată ca o ţară cu drepturi depline în UE, la zece ani de la aderare”, a adăugat Tăriceanu.
Iohannis atenţionează Guvernul
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie a.c. ( de modificare a legislației penale - n.r.) ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei. Klaus Iohannis a precizat că Guvernul şi „actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul Justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV.”
PSD şi ALDE sabotează progresul
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a subliniat că „planul coaliţiei PSD - ALDE de a-i face scăpaţi pe protejaţii politici face un rău uriaş României, pentru că transmite mesajul că progresele înregistrate de ţara noastră nu sunt ireversibile”. Ea a accentuat că „progresele remarcate de raportul Comisiei Europene sunt substanţiale, dar cum facem un pas înainte, cum PSD şi ALDE vor să tragă România doi paşi înapoi”.
Raportul MCV atrage atenţia asupra atacurilor împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar, iar cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, ar putea afecta rezultatele luptei anticorupţie, a susținut la rândul său DNA.
Guvernul închide ochii la atenţionări
Singurul oficial guvernamental care a comentat, ieri, raportul MCV nu a vorbit despre îngrijorările Comisiei Europene, potrivit căreia ordonanţele privind graţierea şi codurile penale „ar putea afecta rezultatele luptei împotriva corupției”. În schimb, ministrul pentru afaceri europene, Ana Birchall, a „salutat” faptul că raportul arată progrese „majore” făcute de România. Obiectivul Guvernului “este de a încheia MCV-ul”. “Elementul cheie al raportului constă în aceea că (…) indică o perspectivă clară de finalizare a acestui mecanism, formulând în acest sens 12 recomandări”, a spus Birchall.