Pactul lui Tăriceanu pe Justiție a eșuat. Soarta lui Tudorel Toader va rupe sau va întări Coaliția
- Cora Muntean
- 29 octombrie 2018, 00:00
Pactul pe Justiție, pacea politică propusă de Călin Popescu Tăriceanu, nu a avut efectul scontat. PSD îl suspectează pe colegul de coaliție că a furat startul la campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Liberalii dau semne că ar vrea, dar în anumite condiții. Liderul ALDE declarase, joi, că în lipsa unui consens intern, România riscă să se facă de râs la preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deoarece nu este pregătită să preia această funcție din cauza scandalurilor interne.
Toată lumea politică, inclusiv europarlamentarii români, a căzut de acord că exercitarea președinției României la Consiliul UE nu este în pericol, așa cum semnalase recent președintele Senatului.
Declarația lui a stârnit o furtună, deoarece nu a fost tocmai pe placul PSD, care așteaptă remanierea anunțată de premierul Viorica Dăncilă pentru această săptămână. Președintele PSD, Liviu Dragnea, așteaptă mai multe explicații de la colegul său de coaliție chiar astăzi.
„Eu trebuie să primesc răspuns și îl voi primi. Nu eu personal, ci partidul. Dacă afirmația referitoare la incapacitatea României de a nu putea gestiona președinția Consiliului Uniunii Europene este serioasă și există argumente, vreau să le discutăm. Dacă nu există, trebuie să nu mai folosim această expresie. Guvernul este pregătit, Camera Deputaților este pregătită și cred că e bine să nu ne jucăm cu vorbele. O să-l întreb, luni, și vorbim. Sunt sigur că are niște argumente serioase”, a declarat Liviu Dragnea.
Tudorel Toader, și cheia și problema
Discuțiile legate de remanierea ministrului Justiției, Tudorel Toader (foto), sunt mărul discordiei în coaliție. Liderul ALDE a spus, atunci când a cerut pace, că vrea „un ministru de Justiție expert, fără carnet de partid”, moment în care s-a speculat că Tăriceanu renunță la susținerea lui Toader. Însă, în scurt timp lucrurile s-au lămurit, președintele ALDE făcuse portretul actualului ministru și nu vede niciun motiv pentru care acesta ar trebui schimbat.
Au inventat problema, acum caută soluția
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în coaliție nu a existat problema „Tudorel Toader”, dar acum, că au inventat-o democrat-liberalii: „Ne vedem nevoiți să o rezolvăm”. Azi, premierul Viorica Dăncilă va prezenta evaluarea tuturor membrilor executivului și va urma remanierea anunțată.
Cerere și ofertă ca la târg
Președintele PMP, Eugen Tomac, crede că pactul este un joc. „E ordin pe unitate la PSD să înceapă negocierile individuale cu deputații și senatorii ALDE pentru a rupe cât mai mulți parlamentari. Totul e ca la târg, curg oferte, propuneri, reduceri, cu TVA sau fără. E mare deranj în cea mai toxică coaliție care guvernează astăzi țara. S-au înecat în propria minciună. Protocoale, protocoale și când colo, nașul protocoalelor între servicii și parchete e însuși Călin-Constantin-Anton Popescu Tăriceanu”, a scris Tomac pe Facebook.
Salvați România nu salvează nimic
Uniunea Salvați România de nunță pactul pe Justiție propus de Călin Popescu Tăriceanu pe motiv că liderul ALDE nu are nicio legitimitate să propună acest lucru atâta timp cât este aliatul lui Liviu Dragnea. „USR denunță documentul lui Călin Popescu Tăriceanu ca fiind un pact al tăcerii și complicității în distrugerea justiției independente. Tăriceanu și ALDE ne propun să nu mai vorbim despre legile Justiției și cele penale, încălcarea independenței magistraților de către ministrul său Tudorel Toader, utilizând cinic aceleași principii generoase ale drepturilor civile, folosite ca pretext și de Comisia Iordache, care a pus în operă distrugerea justiției independente”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
Pacea liberalilor nu-l include pe Dragnea
Liberalii ar fi de acord cu pactul propus de fostul lor coleg, dar se îndoiesc de bunele intenții ale președintelui ALDE. „E bine să circule orice fel de document dacă este întocmit cu bună credință. E binevenită discuția legată de legile Justiției, însă dacă una va spune la televizor domnul Tăriceanu și în practică, în comisia aceea care se va organiza sau în comisia specială legată de legile Justiției, alta vor face, tot nu ajungem la nimic. Vreau să văd, de la domnul Tăriceanu, disponibilitate pentru dialog pe toate recomandările Comisiei de la Veneția”, a declarat senatoarea Alina Gorghiu. Ea a adăugat că și dacă va exista acest dialog, președintele PSD trebuie exclus. „Domnul Dragnea ar trebui să stea în afara acestei mese, pentru că, cu el la masă, e viciat tot procesul”, a declarat Alina Gorghiu.
Senatoarea a adăugat că se poate dialoga și cu PSD, „Mai sunt oameni acolo care mai pot discuta despre Justiție constructiv”. Gorghiu a mai spus: „Am dubii referitoare la capacitatea României și a acestui Guvern de a gestiona președinția Consiliului”.