Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu, despre dezbaterea moțiunii simple: Vom decide luni
Tăriceanu, despre dezbaterea moțiunii simple: Vom decide luni

Tăriceanu, despre dezbaterea moțiunii simple: Vom decide luni

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că decizia cu privire la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, va fi luată în şedinţa de luni a Biroului permanent al Camerei superioare.

Tăriceanu a explicat că, în şedinţa de miercuri a Biroului permanent, reprezentanţii PSD şi PNL au exprimat opinii diferite cu privire la acest subiect, motiv pentru care el a propus ca senatorilor jurişti să le fie solicitat un punct de vedere întrucât "există anumite considerente de ordin juridic, legal, constituţional, dar şi la nivelul Regulamentului Senatului şi ţinând cont de decizia CCR din anul 2007 care pot fi invocate în ceea ce priveşte dezbaterea acestei moţiuni simple",informează Agerpres.

"Am cerut în cadrul şedinţei de Birou permanent să solicităm Comisiei juridice un punct de vedere pe această chestiune. (…) Dacă nu va exista un punct de vedere al comisiei nu e o tragedie. Nu ne împiedicăm în lucrul acesta. Eu nu am spus că acesta este obstacolul major. Astăzi nu am putut să luăm o decizie pentru că cei de la PNL s-au ridicat pentru a aduce şedinţa Biroului permanent în situaţia de lipsă de cvorum. Luni vom fi în cvorum şi atunci nu va fi nevoie de niciun aviz, dacă nu se doreşte lucrul acesta. Nu e obligatoriu. Eu am propus tocmai ca să avem un plus de referinţă, pentru că aprecierile grupurilor sunt distincte: cei de la PSD susţin că moţiunea, aşa cum este redactată, nu poate face obiectul unei dezbaterii, iar cei de la PNL susţin că se poate. Până la urmă, trebuie să existe o decizie luată prin vot", a declarat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, Regulamentul Senatului nu prevede necesitatea ca senatorii jurişti să îşi exprime un punct de vedere cu privire la dezbaterea unei moţiuni simple.

"Regulamentul nu prevede. Punctul de vedere nu este obligatoriu, nu este un aviz. Putem să cerem un punct de vedere, putem să nu îl cerem, bineînţeles. Nu este niciun fel de problemă, dar pot spune că sunt numeroase cazuri în care moţiuni simple care au fost depuse în cele două Camere nu au fost introduse în dezbatere pentru că nu îndeplineau condiţiile referitoare la subiectele pe care trebuie să le abordeze o moţiune simplă", a subliniat Tăriceanu.

El a spus că a planificat dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, pentru şedinţa de luni a plenului Senatului, începând cu ora 16,00, program aprobat, miercuri, de către plen.

"Precizez că eu, conform atribuţiilor pe care le am, am planificat dezbaterea pentru luni, la ora 16,00. Astăzi plenul a aprobat programul de lucru pentru ziua de luni, unde este menţionată dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL. Aceasta este situaţia – avem o problemă de ordin procedural, care sper că va fi depăşită luni, să se poată dezbate această moţiune. (…) Această problemă va fi amânată pentru ziua de luni. În şedinţa Biroului permanent se va discuta şi vom lua atunci o decizie", a completat Tăriceanu.