Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, la fel ca în cazul sondajului Avangarde (deferit publicității pe 22 martie) comandat de ALDE pe raza județului Dolj, Călin Popescu-Tăriceanu continuă să graviteze în jurul procentului de 48%, Liviu Dragnea este cotat la un mai mult decât jenant 8%, iar Gabriela Firea (2-3%) se ia la trântă cu marja de eroare. Conform acelorași surse, Tăriceanu va uzita aceste măsurători pentru a solicita o candidatură la Cotroceni din partea coaliției PSD-ALDE, deși Dragnea nici nu vrea să audă de un astfel de scenariu.

 

Ținta liderului ALDE

Așa cum EVZ v-a dezvăluit în urmă cu trei săptămâni, Călin Popescu-Tăriceanu și-a înștiințat deja colaboratorii că va intra, 100%, în cursa prezidențialelor din 2019, întrucât nu există altă soluție pentru a crește ALDE, partid care a depășit, în mai toate sondajele, procentul de 10%, fiind cotat (potrivit celui mai recent Avangarde) la 14%-15%. În realitate, Tăriceanu își dorește să fie unicul prezidențiabil al coaliției PSD-ALDE, mai cu seamă că toate sondajele de opinie, și nu doar cele comandate de Alianță, îl prezintă la procente-lumină în fața lui Liviu Dragnea, prăbușit sub 10%. Președintele Senatului nu a luat încă o decizie privitoare la momentul în care își va oficializa candidatura, însă o astfel de discuție va avea loc și în forurile de conducere ale coaliției, în condițiile în care, chiar dacă vor propune prezidențiabili diferiți, PSD și ALDE se vor ralia, finalmente, în spatele candidatului care va intra în turul al doilea, la fel ca în 2014.

 

Mofturile lui Dragnea

Surse de la vârful PSD ne-au precizat că lui Dragnea nu-i surâde absolut deloc să meargă pe mâna lui Tăriceanu la prezidențiale, motivând că cel mai mare partid din România nu-și permite să nu alinieze un prezidențiabil propriu la linia de start, dar teleormăneanul nu agreează nici o eventuală candidatură a Gabrielei Firea, deoarece o percepe ca rivală pe linie de partid și e convins că, indiferent de scorul care va fi înregistrat la urne, gratularea primarului Capitalei cu statutul de prezidențiabil al PSD i-ar crește, inevitabil, susținerea în cadrul partidului celor trei trandafiri.

În fapt, Dragnea nu a uitat nicio clipă că Firea a pactizat cu Niculae Bădălău și că a susținut-o, cu vehemență, pe Ecaterina Andronescu în defavoarea Vioricăi Dăncilă, pe care el a propulasat-o la cârma Palatului Victoria, negociind la sânge voturile din CEx. Oficial, Firea a dezmințit în repetate rânduri că ar fi interesată de o candidatură la Cotroceni.

 

„Nu voi face anunţul prea curând!”

Pe 22 martie, Tăriceanu a explicat public că, dacă va intra în bătălia pentru Cotroceni, nu va face prea curând un anunţ oficial în acest sens. „Eu nu m-am hotărât să anunţ o astfel de candidatură şi nici nu o voi face foarte curând. Nu m-am hotărât dacă să candidez, dacă să nu candidez şi, dacă voi candida, în orice caz nu voi face anunţul de pe acum. Aceasta e o chestiune care, sigur, trebuie să fie făcută pe baza unei analize foarte serioase şi în urma unei decizii a partidului. Noi astfel de lucruri nu le-am discutat şi nu avem în plan să le discutăm, deci nu e o problemă de actualitate”, a spus Tăriceanu.

Vă reamintim că, după ce a aflat că un sondaj comandat de ALDE în Dolj îl cotează cu un penibil procent de 8%, Dragnea s-a grăbit să-i transmită public lui Tăriceanu că, deși a auzit „tot felul de interpretări”, nu îl interesează deloc sondajele.