Tăriceanu, boicotat de partide şi de sindicate

Acordul pentru salarizare propus de premierul Călin Popescu- Tăriceanu tuturor partidelor parlamentare şi sindicatelor a fost semnat ieri doar de iniţiatori şi de o singură confederaţie sindicală, BNS, al cărei reprezentant a precizat că oricum a făcut-o "degeaba".

Liderii PSD, PDL, PRM şi PC nu au onorat invitaţia premierului, considerând că executivul sfidează parlamentul prin amânarea legii privind creşterea salariilor profesorilor.

Acordul conţine principiile care vor sta la baza Legii salarizării bugetarilor, principii considerate corecte de către reprezentanţii sindicatelor, dar pe care însă preferă să le discute cu viitorul guvern.   Noua ordonanţă privind salariile, atacată la CC

„Nu vom semna acest document până ce Legea salarizării cadrelor didactice, în forma aprobată de parlament şi promulgată de preşedinte, nu va fi pusă în practică. Ca atare, nu semnăm niciun fel de document cu guvernul Tăriceanu“, a declarat liderul FSLI, Aurel Cornea. El a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de majorare a salariilor profesorilor cu până la 28%, iniţiată de Ministerul Educaţiei fără consultarea federaţiilor sindicale din educaţie.   Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că organizaţia pe care o conduce a refuzat semnarea actului din acelaşi motiv. „Noi ne-am propus prin acest Acord, care este o proiecţie pe termen lung a viitoarei legi a salarizării bugetarilor, să ne asigurăm că acest document este asumat de clasa politică, dar astăzi au lipsit de la întâlnire partidele parlamentare“, a spus el.

De asemenea, vicepreşedintele Cartel Alfa, Romulus Niţă, a declarat că a cerut amânarea semnă rii acordului pentru a convinge partidele parlamentare să semneze actul. Spărgătorul „găştii“ a fost liderul BNS, Dumitru Costin, care a semnat documentul „degeaba“. „Dacă am fi negat aceste principii, credeţi că ar fi folosit cuiva semnarea sau nesemnarea acestui document? (...) Da, este semnat degeaba“, a spus el. Tăriceanu, acuzat de „dictatură personală“

În afară de PNL şi de UDMR, niciun partid nu a răspuns invitaţiei de ieri a premierului Tăriceanu. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că formaţiunea sa „trebuie să înceteze orice dialog cu actualul guvern“. „După gestul incalificabil al guvernului de ieriseară (n.r. - luni), pur şi simplu prezenţa noastră nu este un lucru pe care să îl agreăm“, a explicat Geoană, după ce guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariilor profesorilor. Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a spus că propunerea lui Tăriceanu este o „mascaradă“, principiile sistemului de salarizare fiind stabilite încă din 2007.

„Tăriceanu nu avea decât să trimită spre aprobare parlamentului de la acea vreme proiectele de legi pregătite de Blaga şi Barbu“, a fost argumentaţia lui Stolojan.   Totodată, vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş l-a acuzat pe Tăriceanu de „sfidarea parlamentului“ prin adoptarea noii ordonanţe de urgenţă şi prin neprezentarea la moţiunea de cenzură PDL-PRM. „Premierul, mai periculos decât Ceauşescu“

Acelaşi mesaj a lansat şi preşedintele PDL, Emil Boc, care l-a comparat pe Tăriceanu cu Ceauşescu. „Nu a mai existat după 1989 niciun caz în care o lege să fie blocată de o ordonanţă de urgenţă şi apoi printr-o ordonanţă la ordonanţă. Tăriceanu este mai periculos decât Ceauşescu.

Aceasta este o formă de dictatură personală a lui Tăriceanu, o bătaie de joc la adresa democraţiei şi a Constituţiei“, a spus Boc citat de Mediafax. La finalul discuţiilor de la Palatul Victoria, Tăriceanu a apreciat că partidele au tratat subiectul „exclusiv într-o manieră politicianistă, din perspectiva campaniei electorale“, fapt pentru care le va mai face o invitaţie la consultări. (Au contribuit Andreea Ciupercă şi Andi Manciu)

Citiţi şi: Bani mai mulţi pentru debutanţi, nimic pentru profesorii universitari