Nimic oficial după negocierile PDL-PNL de la sediul bucureştean al liberarilor. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că există planuri şi idei comune, cum ar fi "compatibilităţile din planul economic", dar a subliniat încă o dată că liberalii nu vor renunţa la postul de premier. Liderul liberal-democrat Emil Boc a subliniat că românii au ales duminica trecută o politică de dreapta, dar speră ca PNL să renunţe la funcţia de premier.
"Funcţia de premier este o ancoră PNL în viitoare guvernare", a spus Tăriceanu imediat după ieşirea de la discuţii. Premierul a precizat că, fără postul de premier, liberalii nu îşi pot impune planul de măsuri anticriză.
"Există numeroase compatibilităţi, cum ar fi programul economic. Bineînţeles, dacă lăsăm deoparte aberaţii de genul mărirea salariilor profesorilor cu 50%", a continuat Tăriceanu, care se grăbea pentru a ajunge la un summit pe probleme de energie, în Polonia. Boc: Singura problemă este funcţia de premier
"Au fost neînţelegeri în trecut, dar cred că putem ajunge la un acord", a completat şi preşedintele PDL, Emil Boc. Acesta a confirmat punctele comune notate de Tăriceanu, dar consideră că PDL are "dreptul de a deţine funcţia de premier".
Boc a fost chiar mai clar în remarcarea punctelor comune: necesitatea menţinerii locurilor de muncă, cota unică, neimpozitarea profitului reinvestit, reformă în sănătate, descentralizare, susţinerea agriculturii şi industriei. La negocieri nu a participat chiar propunerea PDL pentru postul de premier, Theodor Stolojan. Emil Boc a declarat însă că Stolojan va participa la negocierile PDL cu PSD.
PUNCTE TARI, PUNCTE SLABE
Călin Popescu Tăriceanu
Puncte forte: A rezistat patru ani grei în fruntea guvernului. A ştiut să gestioneze conflictul cu preşedintele Băsescu, a ştiut să profite de faptele bune din timpul mandatului şi le-a mediatizat excesiv în campania electorală. Astfel, Tăriceanu s-a lăudat cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, dublarea salariilor, dublarea pensiilor, cota unică de impozitare.
Puncte slabe: Pe parcursul mandatului, Tariceanu a fost ţinta numeroaselor critici. Din 2005, premierul s-a aflat într-un permanent conflict cu preşedintele, ambele părţi alimentând "războiul dintre Palate". Un scandal, care a scos în evidenţă divergenţele cu preşedinţia, este numirea unul alt ministru la Justiţie, în locul lui Tudor Chiuariu. Un alt conflict, în urma căruia premierul a ieşit şifonat, l-a adus „bileţelul”. Cu o lună înainte de campania electorală, Guvernul Tăriceanu a împărţit, preferenţial, 350 de milioane de euro către primarii PNL şi PSD din colegiile uninominale, semnalează socieatatea civilă, trecându-l pe lista dalmaţienilor. Theodor Stolojan Puncte forte: apropiat al lui Traian Băsescu. De remarcat că a adus PNL pe drumul cel bun după guvernarea CDR şi că a susţinut campania electorala a preşedintelui Traian Băsescu la alegerile din 2004. Puncte slabe: A mai fost premier până în noiembrie 1992. Dar de atunci “mitul Stolojan” a inceput sa decadă. A ales să coboare de pe coama unui val înalt de popularitate pentru o slujbă în străinatate, la Banca Mondială. Au mai urmat două retrageri, în 2000 din funcţia de parlamentar şi în 2004 din cursa electorală pentru prezidenţiale, atunci în favoarea lui Băsescu. Maniera de a se retrage mereu dă impresia de neseriozitate. (Alexandra-Livia Dordea)
CITIŢI ŞI:
Stolojan, absent de la negocierile PDL-PNL
PNL- invitat la guvernare, PSD - tratat cu prietenie
Geoană aşteaptă o ofertă de la PDL