”Ministrul de Externe al Finlandei Timo Soini a căzut în capcana dezinformărilor care au fost răspândite în spaţiul european cu privire la deciziile Guvernului României. De la înălţimea funcţiei pe care o ocupă şi având în vedere că reprezintă statul finlandez, unul în care respectarea drepturilor cetăţenilor, precum şi o legislaţie corectă, reprezintă principii fundamentale, mă așteptam la o reacție mult mai ponderată bazata pe adevaruri si nu pe minciuni. Afirmaţiile ministrului finlandez nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Pentru partidul pe care îl conduc, pentru Guvernul din care facem parte, lupta împotriva corupției este un lucru absolut necesar, binevenit în societate. Însă, sunt surprins că un reprezentant al Finlandei, un stat model pentru modul de funcționare al justiției, vine să conteste tocmai dorința unui Guvern de a aplica decizii ale Curtii Constitutionale.

Despre ”abuzul de putere al unor autorități”

România are o serie de probleme structurale ce ţin de funcţionarea justiţiei, lucruri pe care Guvernul a încercat să le îndrepte. Avem cele mai multe procese pierdute la CEDO, supraaglomerare în închisori şi decizii ale CCR cu privire la Codul penal şi Codul de procedura penală, care trebuiau obligatoriu puse în aplicare. Din păcate, așa cum este cunoscut, la ora actuală deciziile Curții Constituționale nu sunt transpuse în legislația în vigoare. De asemenea, dl.Timo Soini ar trebui să ştie că România detine un record unic cu peste 2000 de dosare de anchetă ale DNA pentru acuzația de abuz în serviciu, lucru nemaiîntâlnit în alt colţ al Europei, cu atât mai puţin în Finlanda. Poate cu această ocazie o să afle despre abuzul de putere al unor autorități care reprezintă tot o formă de corupție. La fel de condamnabilă, nu-i așa?

Practica anilor de teroare comunistă”

Executivul român a dorit respectarea deciziilor luate de Curtea Constituţională a României, lucru care ar fi fost perfect normal în Finlanda sau în oricare alt stat de drept. Guvernul nu a făcut decât să pună în acord deciziile Curții cu legislaţia penală, asigurând astfel cadrul funcţionării corecte a unor instituţii ale statului, în cazul de față DNA, care au comis numeroase abuzuri asupra cetăţenilor, încălcând drepturile şi libertăţile acestora. Fără îndoială că dezinformarea și diverse interese politice, autohtone sau nu, au jucat un rol uriaș în declanșarea crizei pe care România a traversat-o în aceste săptămâni. Și totuși problema va trebui rezolvată. În privinţa abuzului în serviciu soluţia nu este nici dezincriminarea, dar nici recurgerea la stilul și practica anilor de teroare comunistă din anii 50-60, ci alinierea strict la practica ţărilor occidentale care au mai multă experienţă în acest domeniu.

Acuzele lui Tăriceanu: ”naționalism și populism

Am speranţa că, în calitatea sa de demnitar al statului finlandez, dl. Soini nu a făcut aceste declaraţii în scop politic, ştiut fiind faptul că este liderul unui partid cu valenţe naţionaliste şi populiste”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.