Tăriceanu mai susține că declaraţiile lui Iohannis privind obligativitatea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 reprezintă „doar un anunţ”. Măsura propriu-zisă trebuie să fie „decretată” în baza stării de urgenţă sau a unei ordonanţe emisă de Guvern.

„Două observaţii. Prima: preşedintele nu a făcut decât un anunţ. Măsura propriu-zisă nu se aplică în urma anunţului preşedintelui. Măsura trebuie decretată în baza stării de urgenţă, fie în baza unei ordonanţe pe care o emite guvernul. Punctul doi. Ştiţi de câte zile cer eu să se introducă izolarea la domiciliu? De 7 zile! De 7 zile solicit insistent autorităţilor să introducă izolarea la domiciliu pentru a preveni răspândirea virusului. Este singura şi cea mai eficientă metodă, dincolo de măsurile de igienă individuale, pe care oamenii trebuie sa le ia în această perioadă. Dar izolarea la domiciliu era necesară de mult. Suntem permanent cu deciziile în urma evoluţiei situaţiei. Să vedem dacă se mişcă Guvernul. Acum, domnul Orban a ieşit din izolarea de la Vila Lac 1, să vedem dacă face ceva”, a spus, marţi, Tăriceanu, la România TV.

Întrebat cum comentează ideea referitoare la scoaterea armatei pe stradă, Tăriceanu a susţinut că „Armata română, într-o proporţie foarte mare, a fost pregătită şi este pregătită pentru misiuni de menţinere a ordinii”.

„Au fost misiuni în Kosovo, au fost misiuni în Afganistan, au fost în Irak. Militarii noştri sunt instruiţi pentru astfel de situaţii şi sunt convins că vor face faţă. În atare situaţie, cum este la noi, forţele de ordine, mă refer la Poliţie şi Jandarmerie, pot să nu facă faţă, mai ales că Jandarmeria nu este pregătită pentru aşa ceva, cum e pregătită Armata. În mod paradoxal, Jandarmeria e pregătită pentru intervenţii care nu sunt cele mai blânde, iar Armata în schimb are acest antrenament. Eu cred ca e o măsură bună această măsură de izolare la domiciliu. Chiar dacă unora li se pare excesivă, ea trebuie introdusă”, a arătat Tăriceanu.