"Protocolul va stabili cadrul de colaborare între majoritatea parlamentară şi minorităţi, pe de o parte, şi modul în care minorităţile acordă susţinerea parlamentară pentru ca iniţiativele noastre legislative şi iniţiativele Guvernului să fie adoptate în cele mai bune condiţii în Parlament. (…) Grupul minorităţilor şi-a declarat disponibilitatea de a susţine învestirea Guvernului şi am convenit ca în perioada de vacanţă parlamentară să redactăm împreună un protocol de colaborare care să stabilească cadrul acestei acţiuni politice pe perioada actualului Legislativ", a afirmatTăriceanu la finalul discuţiilor care au avut loc la Palatul Parlamentului între liderii PSD, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale. 

Referitor la reprezentarea minorităţilor în viitorul Cabinet, șeful Senatului a arătat că există deja o anumită reprezentare şi va menţine în continuare. 

"Şi în momentul de faţă, minorităţile au o anumită reprezentare începând de la nivel de subsecretar de stat, şefi de agenţii – cum este Agenţia pentru romi – pe care intenţionăm să le păstrăm în continuare", a explicat liderul ALDE. 

Tăriceanu a mai anunțat că discuţia cu grupul minorităţilor naţionale a fost una "foarte obiectivă". 

"Am stat să ascultăm cu atenţie solicitările pe care grupul minorităţilor le are, sunt lucruri cu care suntem familiarizaţi. În primul rând, e vorba despre o anumită reprezentare pe care o au în instituţiile de administraţie la nivel central şi găsim de cuviinţă ca această reprezentare să continue, pentru că a fost benefică atât pentru minorităţi, cât şi pentru buna funcţionare a acestor instituţii în preluarea solicitărilor din partea diferitelor asociaţii reprezentative din partea minorităţilor. Am primit şi o solicitare legată de majorarea bugetului având în vedere că la nivel teritorial reprezentarea diferitelor grupuri minoritare se extinde. Sunt probabil numeroase localităţi în care minorităţile care există nu s-au raliat organizaţiei centrale şi doresc să o facă şi atunci au nevoie de spaţii de funcţionare corectă", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.