'Subiectul pe care l-am discutat în a doua parte a întâlnirii a fost cel legat de aderarea României la Schengen, unde i-am spus (preşedintelui Germaniei – n.r.) punctul meu de vedere şi anume că, din păcate, în momentul de faţă Schengen-ul în loc să rămână, aşa cum este de fapt, un element tehnic în care România, de îndată ce îndeplineşte cerinţele tehnice de aderare, ar fi trebuit să fie primită, spaţiul Schengen s-a transformat într-un instrument politic. (…) Multe ţări occidentale care ar fi trebuit să îşi dea acordul pentru aderarea României la Schengen din considerente de politică internă nu au făcut acest lucru", a declarat Tăriceanu, la Senat după întâlnirea cu preşedintele Germaniei, Joachim Gauck.

În opinia sa, unele ţări occidentale "au preferat să ţină cont de anumite atitudini şi poziţii pe scena politică invocând în mod incorect pentru România condiţii care depăşesc cele care erau prevăzute în aderarea la Schengen".

"Schengen-ul a devenit un fel de instrument prin care multe ţări din spaţiul occidental care nu au curajul să ia această decizie, de a accepta România, invocă elemente de ordin politic legate de foarte multe ori de MCV. Acest lucru este bine să fie ştiut. Eu i l-am spus preşedintelui Germaniei trecând anumite bariere de limbaj elegant, politicos, diplomatic. Am vorbit foarte politicos, dar în chestiunile acestea care sunt cu adevărat importante pentru România cred că este bine ca partenerii noştri să cunoască adevărul", a punctat Tăriceanu.

Te-ar putea interesa și: