Târgul pastramei, la Domneşti

În fiecare an, de Buna Vestire, în localitatea argeşeană Domneşti se organizează cel mai mare târg din judeţ.

Vedeta este pastrama de oaie, despre care sătenii spun că ar fi cea mai bună din Argeş. Mii de oamenii se învârteau ieri printre tarabele pe care se găseau laolaltă cele mai diverse mărfuri, de la turtă dulce şi ciubuc până la articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Cei mai mulţi erau atraşi de mirosul de pastramă de oaie, grătarele sfârâind în toate colţurile târgului.

„Stăm aici la târg de duminică. Cumpără lumea şi mititei, dar pastrama e cea mai vândută. O prepară tata“, ne spune Maria Teodoru, agitând deasupra grătarului plin de carne o bucată de tablă. Câţiva metri mai încolo, în faţa unui grătar la fel de bine garnisit, Ion Gheorghe se oferă să ne împărtăşească o parte din secretul pastramei pe care o face cu mâna lui.   „Să vă spui eu cum e cu pastrama asta. Eu fac pastramă de 50 de ani, m-a învăţat bietu’ tata. Tai oaia toamna, că nu miroase, o tranşez, las carnea sărată afară pe sârmă, să se usuce bine, apoi o pun în butoi. Când o scot primăvara e o bucurie mare“, povesteşte Ion Gheorghe, care are o sută de oi şi cinci butoaie cu pastramă. Bărbatul mai spune că fiica lui are un magazinaş unde comercializează pastrama făcută în familie.

De aglomeraţia de la grătarele cu pastramă profită şi vecinii, cum ar fi Mihai Marcel, care vinde turtă dulce şi ciubuc. „Noi facem acasă, la Albota, turta dulce de mulţi ani. E reţetă de familie“, se laudă tânărul. Locuitorii comunei Domneşti spun că în localitatea lor se organizează un astfel de târg de sute de ani, fiind considerat un adevărat „centru comercial“ pentru satele din jur.