Cea de-a treia zi a Târgului de Carte "Gaudeamus" a adunat în spaţiul de la Romexpo mii de iubitori de literatură care au profitat de reduceri de preţ şi de lansările-eveniment care au avut loc toată ziua la standurile editurilor. Principesa Margareta şi Ion Iliescu au împărţit autografe.
Drumul până la rafturile cu cărţi de sub cupolă a fost "pavat" cu bunele intenţii ale unor vânzători de plăcinte la suprapreţ, bijuterii "hand made", specialităţi dobrogene, vin, pălincă, slană, toate într-un miros pătrunzător în contratimp cu tenta culturală prezentă, şi anume acela de mici. La intrarea în complex două ţărănci vindeau pături de lână şi palincă la pet, în timp ce câteva tinere împărţeau programul cultural al lansărilor de carte.
Sub cupola pavilionului central de la Romexpo, totuşi, aerul de iarmaroc se evapora cu totul. Miile de cititori curioşi de noile apariţii mişunau prin spaţiul strâmt dintre edituri.
Printre domnii serioşi care citeau prefeţele, zecile de cumpărători care aşteptau la coadă să-şi plătească noile achiziţii literare, pe lângă mame ce împingeau cărucioare la standurile cu literatură pentru copii, au putut fi zărite şi feţe cunoscute. Premierul Emil Boc a ieşit cu pas iute din complex, însoţit de bodyguarzi şi de două plase cu cărţi. S-a îndreptat spre maşina guvernamentală pasând plasele către însoţitori.
Istoricul Adrian Cioroianu a fost salutat de trecători la standul "Curtea Veche", unde a participat la lansarea volumului "Bucate regale", semnat de Principesa Margareta. Actorul Florin Călinescu s-a plimbat şi el printre cărţi. Margareta Pâslaru a ascultat atentă discursurile lui Gabriel Liiceanu, al ambasadorului Republicii Peru la Bucureşti, Ernesto Pinto-Bazurco Rittler şi al traducătoarei Luminiţa Voina-Răuţ, la standul "Humanitas", unde, de la ora 14.00 a fost lansată seria de autor a laureatului cu Premiul Nobel pentru Literatură de anul acesta, Mario Vargas Llosa.
De la ora 15.00, la standul Editurii "Curtea Veche" mai multe doamne în vârstă ce s-au declarat monarhiste şi alte câteva zeci de admiratori au stat la coadă pentru autografe de la Principesa Margareta.
Aceasta a venit însoţită de Principele Radu, pentru lansarea cărţii "Bucate regale", volum care, a spus principesa, este mai mult decât o simplă carte de bucate. "Este şi o carte de istorie", le-a spus admiratorilor Principesa . "Cartea este un fel de a cunoaşte familiile regale ale lumii. Sunt mândră de acest lucru. Sunt sigură că societatea românească va avea de câştigat de pe urma ei. Viaţa noastră a alternat momentele de familie cu cele oficiale. Din toate am învăţat câte ceva şi toate au adus un plus de plăcere, de confort, de apropiere familiei noastre. Sper că această carte de bucate să amuze, să fie o referinţă pentru oameni. Nu este numai o carte de bucate, de familie, dar are şi ceva istoric", a spus fiica Regelui Mihai. "Trăiască Principesa, în pace şi onor!", a strigat, la finalul acestor declaraţii, într-o portavoce dată totuşi la volum demn de o bibliotecă, Petru Bucur Volk, înfocatul susţinător al echipei naţionale de fotbal care se află într-un conflict deschis cu Mircea Sandu. Sesiune de aurografe cu Ion Iliescu
Fantomele Revoluţiei din 1989 au bântuit târgul de carte, în special în spaţiul amenajat de editura Semne-Artemis, unde fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a dat autografe şi răspunsuri mai multor susţinători şi contestatari care nu se aşteptau să-l vadă acolo - editura anunţase iniţial în program lansarea unei cărţi la care trebuia să fie prezent un alt fost şef de stat, şi anume Emil Constantinescu; acesta n-a fost însă văzut.
Zâmbind larg, Iliescu a semnat pe cartea "După 20 de ani", al cărui autor este, sau pe volumul "URSS a murit, trăiască Rusia", a academicianului francez Hélène Carrère d'Encausse, a cărui prefaţă a fost scrisă de Iliescu.
"Pentru Paul Daian, domnule preşedinte Ion Iliescu! Să ştiţi că vă iubesc şi vă respect în egală măsură!", a cerut cu voce puternică animatorul târgului, înarmat cu trompetă. Iliescu s-a conformat zâmbitor. În faţa lui s-au perindat mai mulţi susţinători şi nostalgici care i-au aruncat felicitări verbale sau i-au strâns mâna cu ochii umezi. Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, Gelu Voican Voiculescu (care a fost şi el invitat la o lansare de la editura Polirom) şi fostul primar al sectorului 3, Eugen Pleşca, au stat alături de SPP-iştii care l-au păzit pe Iliescu.
Iliescu: "E o idioţenie să acuzi pe Iliescu"
"Sunt aici pentru că este editura care mi-a scos mai multe cărţi de-a lungul anilor. Ultima dată "După 20 de ani...". Nu e varianta mea despre Revoluţie, ci e chiar despre Revoluţie. Aici sunt pentru o carte care s-a tradus în limba română, din franceză, scrisă de unul dintre specialiştii consacraţi în problemele ruse. Şi a scris o carte despre Rusia de după destrămarea URSS. A şi intitulat-o "URSS a murit, trăiască Rusia". Autoarea descrie perioada de imediat de după destrămarea URSS, perioada Elţîn şi Putin. E interesant", a declarat pentru EVZ, Ion Iliescu.
Întrebat despre acuzaţiile care i se aduc în legătură cu evenimentele sângeroase de după 22 decembrie 1989, Iliescu s-a enervat: "E o idioţenie să acuzi pe Iliescu, de ce? De morţii din decembrie? Eu puteam fi unul dintre ei. Când s-a declanşat toată această acţiune teroristă în după-amiaza din 22 când noi încă nici nu se constituisem ca structură. Abia noaptea am apărut sub foc, proclamând câteva principii şi am constituit nucleul acela al CFSN, care nici nu s-a putut constitui până nu a încetat toată această acţiune militară. Ea a încetat ca urmare a executării celor doi Ceauşescu".
"Am conştiinţa curată" Iliescu s-a întors apoi la sesiunea de autografe, în timp ce prin mulţimea strânsă, îmbiată de animator ("Veniţi să luaţi autografe de la Ion Iliescu") s-a creat o scurtă dispută pe dreptul de proprietate.
"După 90 pământul trebuia dat la ţărani!", a sărit cu gura unul dintre cei doi bărbaţi implicaţi în ceartă. "Pe dracu, le dădeai, iar ei se pişa pe el!", era de părere interlocutorul său.
De alături, un tânăr asundea în spatele unei feţe serioase un posibil spirit de glumă adresat fostului preşedinte: i-a cerut un autograf pe o carte cu titlul, sugestiv, "Lenin". Uşor încurcat, Iliescu s-a abţinut să pună pixul pe cartea întinsă şi a zis doar: "Eu dau autografe pe cărţi care îmi aparţin, în care am ceva, nu pe cărţile altora".
Stocul de cărţi semnate de acesta a trebuit împrospătat la un moment dat, când cineva din apropierea fostului preşedinte a remarcat: "Şefu', dacă nu mai aduc ăştia cărţi o să înceapă să cumpere lumea "După 20 de ani" de-a lui Dumas, că zice că e a dumneavoastră...".
Iliescu nu s-a putut retrage fără a accepta invitaţia unui grup de nemţeni, îmbrăcaţi la costum, care s-au prezentat drept nişte revoluţionari (care nu păreau însă deloc nervoşi pe fostul şef de stat), de a face o poză, două, şi de a promite un dialog cu aceştia "într-un loc mai retras". La final însă, înainte de a ieşi sub zâmbete prietenoase, a fost abordat de o profesoară care s-a prezentat: Diana Brătan.
"- Ce părere aveţi despre cum v-a prezentat Doina Cornea în "Puterea fragilităţii"? - N-am citit-o... - Încercaţi s-o citiţi. - Îmi închipui cam ce poate scrie doamna Cornea... - Ce părere aveţi despre doamna Cornea? - Noi am tratat-o cu tot respectul pentru atitudinea domniei sale de protest faţă de Ceauşescu. Dar după decembrie 89, doamna Cornea s-a adăugat unor... - Nu, e vorba despre ce a urmat imediat după decembrie, nu mai târziu... - ... unor protestatari care n-aveau raţiune. - Sunteţi mândru de dumneavoastră, de ce aţi făcut? - Absolut! - Conştiinţa dumneavoastră este împăcată? - Absolut! E împăcată şi curată!", a spus Iliescu şi s-a îndreptat, însoţit de câţiva dintre revoluţionarii toleranţi din Neamţ, spre o altă lansare de carte unde era aşteptat pentru o nouă sesiune de autografe.