ȚARA-SURPRIZĂ unde vor TRĂI cei mai mulți CREȘTINI

În anul 2025, China va fi ţara cu cei mai mulţi creştini, numărul acestora ajungând la 255 de milioane.

Această estimare despre numărul de creștini a fost făcută de directorul Centrului de Religie şi Societatea Chineză de la Universitatea Purdue, Fenggyang Yang, într-un eseu publicat în revista ”Slate”. El a mai ajuns la concluzia că protestantismul creşte în China cu mai mult de 10% în fiecare an.

În 1980, în China erau aproximativ trei milioane de creştini, până în 2010, acest număr a crescut la 58 de milioane. El sugerează că până în 2025 ar putea exista 255 de milioane de creştini.

Începând cu anii 1980, China a înregistrat o creştere semnificativă a aderenţilor la creştinism. Există trei organizaţii creştine reglementate de stat, numeroase biserici neafilitate sau neidentificate unde se desfăşoară ceremonii. În anul 2010, Centrul de Cercetare Pew a estimat că în China există şaizeci şi şapte de milioane de creştini, aproximativ 5% din populaţia ţării. Dintre acestea, se estimează că cincizeci şi opt de milioane sunt protestanţi. Statistica pentru anul 2010, a  Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale din Beijing, indica douăzeci şi nouă de milioane de credincioşi creştini, precizează Virginia Mircea în cartea sa “China.Cultură şi Dezvoltare. Excepţionalismul chinez”, apărută recent la editura SemnE. 

Guvernul chinez face diferenţa între catolici şi protestanţi şi a stabilit numărul acestora între 23 şi 40 de milioane, în anul 2014.

Estimarile indică 200 de milioane de creştini, în majoritate protestanţi, care vor practica această religie în China până în anul 2030, potrivit cercetării făcute de Rodney Pennington, care studiază tendinţele religioase pentru OMF International. Dacă estimarea se va concretiza acesta înseamnă că deşi China este un stat comunist va fi ţara cu cea mai mare populaţie creştina de pe glob.

Creşterea exponenţială a credinţei creştine în China poate fi urmărită în două momente ale istoriei moderne a Chinei: lansarea Revoluţiei Culturale a lui Mao Zedong în 1966 şi a masacrului din Piaţa Tienanmen din 1989. Milioane de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa în aceste evenimente şi, prin urmare, mulţi chinezi au încetat să creadă în ideologiile marxist-leninistă şi maoistă.