Țara Galilor și Islanda au REVOLUȚIONAT Euro 2016 și pregătesc alte LOVITURI. Care au fost echipele care au ȘOCAT și au produs cele mai mari SURPRIZE din istoria Europenelor

Țara Galilor și Islanda au REVOLUȚIONAT Euro 2016 și pregătesc alte LOVITURI. Care au fost echipele care au ȘOCAT și au produs cele mai mari SURPRIZE din istoria Europenelor

Turneele finale continentale au fost marcate de surprize uriașe, produse de formații care nu emiteau nicio pretenție înainte de start. În Franța, Țara Galilor și Islanda sunt marile revelații ale Europeanului și completează o listă deschisă de naționale ca Belgia, URSS, Danemarca sau Grecia.

Țara Galilor și Islanda sunt marile revelații ale Campionatului European 2016. Britanicii au ajuns în situația de-a lupta pentru calificarea în finală, pentru că vor întâlni Portugalia în penultimul act al competiției. Nordicii, pentru care fiecare partidă la acest turneu a fost istorică, vor înfrunta, Franța, duminică, de la ora 22.00. Miza va fi calificarea în semifinale, iar gazdele le-au luat frica adversarilor, după ce islandezii au bifat până acum două victorii și două rezultate de egalitate, și au trimis acasă Anglia, în „optimi”. De remarcat că atât galezii, cât și islandezii au debutat la un turneul european, formula cu grupe, existentă din 1980. CE a avut parte și de alte suprize uriașe la edițiile precedente. Naționale care au condimentat o competiție dominată în general de marile forțe ale „Bătrânului Continent”: Germania, Spania sau Italia.

În 1980, chiar la prima ediție, găzduită de Italia, a apărut o mare surpriză. Belgia a reușită s se califice în finală, după ce în grupe a remizat cu Anglia (scor 1-1), a bătut Spania (2-1) și a încheiat la egalitate cu „Squadra Azzurra” (scor 0-0). În ultimul act, arbitrat de românul Nicolae Rainea, „dracii roșii” au ținut pierdut greu, în fața Germaniei de Vest, scor (1-2).

În 1988, URSS a ajuns în finala Campionatului European organizat de RFG. Formidabila națională pregătită de Valeri Lobanovski a câștigat o grupă cu Olanda (1-0), Irlanda (1-1) și Anglia (3-1), iar în semifinale a depășit Italia (2-0). Sovieticii au dat în finală peste batavi, în fața cărora au cedat cu scorul de 0-2. A doilea gol al „Portocalei Mecanice”, reușit de Marco Van Basten a rămas în istoria fotbalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1992, fotbalul avea să fie cutremurat de victoria naționalei Danemarcei, la Europeanul din Suedia. Nordicii erau în vacanță, pentru că rataseră calificarea la turneul final, în detrimentul Iugoslaviei. Însă, sancțiunea impusă de UEFA și ONU, slavilor, care se aflau într-un sângeros război, a adus Danemarca la turneul final. Mai întâi, elevii lui Richard Moller Nielsen au remizat cu Anglia (0-0), au pierdut contra Suediei (0-1) și au învins Franța (2-1). În semifinale, danezii au trecut de Olanda (2-2 și 5-4 după executarea loviturilor de departajare), iar în finală au pus la respect Germania (scor 2-0). Și asta în condițiile în care Michael Laudrup, marea vedetă a „roș-albilor”, n-a participat la acel turneu.

Patru ani mai târziu, în Anglia, a venit rândul Cehiei să umiească. După un debut descurajant, 0-2 cu Germania, a urmat o victorie contra Italiei (2-1) și o remiză cu Rusia (3-3). În „sferturi”, cehii au eliminat Portugalia (0-1), iar în penultimul act au trecut de Franța (0-0 și 6-5 după executarea loviturilor de departajare). În finală, revelația turneului a pierdut contra Germaniei, scor 1-2, cu un gol „de aur” marcat de Oliver Bierhoff.

O surpriză ce puțin egală cu cea oferită de Danemarca, în 1992, a produs Grecia, la turneul final din 2004. Elenii au debutat cu o victorie chiar împotriva Portugaliei (2-1), țara gazdă, și au continuat cu un egal (1-1) în confruntarea cu Spania și o înfrângere în jocul cu Rusia (1-2). Apoi, grecii au început o serie cu trei victorii la limită: 1-0. În „sferturi”, cu Franța, în semifinale, contra Cehiei, și în finală, cu Portugalia.

Două echipe au dat calculele peste cap, în 2008, la turneul organizat de Austria și Elveția, și au ajuns până în semifinale. Rusia a debutat cu o înfrângere categorică în fața Spaniei (1-4), dar a reușit să se replieze și să se califice în „sferturi”, după 1-0 contra Greciei și 2-0 împotriva Suediei. În prima fază eliminatorie, rușii au făcut un meci memorabil cu Olanda, pe care au învins-o după prelungiri, scor 3-1, și au trimis-o acasă. În semifinale, slavii au dat din nou peste Spania și au capotat, din nou, fără drept de apel, scor 0-3.

Și Turcia a impresionat la Euro 2008, datorită evoluțiilor formidabile. După un debut nefast cu Portugalia (0-2), au urmat două succese de pomină, cu Elveția (2-1, golul victoriei marcat în minutul 90+2)) și Cehia (3-2, turcii au înscris ultimele două goluri în minutele 87 și 89). A urmat „sfertul” cu reprezentativa Croației, în care, ex-iugoslavii au deschis scorul în minutul 119. Turcii au egalat imediat și au dus întâlnirea la penalty-uri, acolo unde s-au impus cu 3-1. În semifinale, echipa lui Fatih Terim a cedat greu, contra Germaniei, scor 2-3.