Țara care a descoperit rețeta fericirii! Ce beneficii oferă angajaților la distanță

Deși la început angajații din întreaga lume se temeau de lucrul de acasă, în timp pentru unii a devenit aproape un hobby, pentru care primesc salariu, dar și alte beneficii greu de ignorat. Spre exemplu, există o țară europeană care a elaborat un sistem atrăgător de motivare a angajaților. Starea de bine e asigurată/

Lucrul de acasă a fost adoptat de foarte mulţi angajatori în întreaga lume, dar acesta are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Printre avantaje se-numără confortul, liniștea, scutirea cheltuielilor cu transportul şi a timpului petrecut în trafic. Printre dezavantaje, cheltuielile cu energia electrică şi cu restul consumabilelor.

Și cum fericirea se poate ascunde în detalii, există națiuni care acordă maximă atenție stării de bine a populației active, care este și plătitoare de taxe. În acest context, angajatorii din Olanda au decis să le dea angajaţilor 440 de euro pe an (2 euro pe zi) pentru curent, cafea şi hârtie igienică, informează Mediafax.

Pentru calcul, s-a presupus că o persoană consumă 6 băuturi calde pe zi, în medie, la birou. Iar în această sumă anuală sunt incluse doar aceste cheltuieli. Angajatorii le asigură separat condiţiile tehnice pentru munca la distanţă.

14% din angajaţii olandezi lucrează de acasă. În Marea Britanie 4,7% dintre angajați lucreză remote, iar în SUA, 3,6%.

Un procent covârșitor, de 98% din gospodăriile olandeze, au acces la internet de mare viteză, în timp ce în SUA, aproximativ 15% din gospodării nu au internet de bandă largă.

România, codașă la telemuncă

România are cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă dintre ţările UE.  La nivelul lui 2019, doar 0,8% din forța de muncă ocupată muncea, de obicei, de acasă, reprezentând aproximativ 45.000 de angajați. Un procent de 5,4% dintre angajații din Uniunea Europeană (UE), cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, lucrau de obicei de acasă, în 2019, se arată în statisticile europene date de Eurostat.

Pe de altă parte, la nivel european, aproape 4 din 10 angajați (37%) au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie, respectiv peste 30%, în majoritatea statelor membre UE. Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform unui raport al Eurofund,  care prezintă date referitoare la piața muncii din Uniunea Europeană, în perioada pandemiei de Covid-19.

România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă. Astfel, potrivit raportului, țara noastră este singurul stat membru UE cu un procent sub 20% al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie.