În ultimii ani, temperaturile ridicate au favorizat apariția mai multor specii de țânțari, printre care și unul dintre cele mai periculoase, țânțarul Tigru, provenit din zonele tropicale, care a ajuns, însă, și în Europa, inclusiv în țara noastră.
Această specie de țânțar este un adevărat pericol pentru populație, întrucât poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra dengue, malarie, Zika sau meningita West Nile, spun specialiștii. Cercetătorii chinezi au reușit să eradicheze aproape în totalitate o întreagă populație de țânțari din această specie extrem de invazivă, în urma unui experiment desfășurat pe două insule din provincia Guangdong.
În urma acestui experiment, numărul țânțarilor din specia Tigru Asiatic- principala sursă de mușcături și transmitere a unor boli infecțioase – a fost redus cu până la 94%, iar numărul de înțepături a scăzut cu 97%. Acest lucru s-a realizat prin limitarea abilității insectelor de reproducere. Femelele au fost sterilizate cu radiații scăzute, iar masculii au fost infectați cu bacteriile Wolbachia. Țânțarii au fost apoi eliberați pe două insule din apropierea orașului Guangzhou, în perioada de vârf de reproducere din 2016 și 2017.
Rezultatele au fost peste nivelul așteptărilor, iar experimentul a fost unul dintre cele mai de succes teste de reducere a țânțarilor de până acum, având în vedere că este vorba de o specie extrem de greu de exterminat.
Țânțarul tigru, prezent și în România
Țara noastră a fost și ea pe harta roșie a maladiilor periculoase transmise de țânțari. Înmulțirea infecțiilor a fost pusă pe seama schimbărilor climatice tot mai accentuate din ultimii ani, fapt care a favorizat înmulțirea acestor insecte, iar ulterior a virusurilor.
La noi, cea mai frecventă boală provocată de aceste insecte este West Nile, care în anul 2018 a provocat cele mai multe îmbolnăviri în România, înregistrându-se nici mai mult, nici mai puțin de 277 de cazuri la nivelul întregii țări. Dintre aceștia, 42 au avut o formă gravă a bolii, fapt care a dus la deces. Anul 2019 pare unul liniștit în ceea ce privește lupta cu bolile provocate de țânțari. Până în momentul de față s-au înregistrat doar 8 cazuri de meningită West Nile.