Ce se află în tampoane. Un studiu realizat de UC Berkeley a descoperit plumb, arsenic și cadmiu în tampoane de la mai multe mărci pe care milioane de oameni le folosesc în fiecare lună. Studiul apare în Environment International.
Ce se află în tampoane
Deoarece pielea vaginală absoarbe mai multe substanțe chimice decât cealaltă piele, tampoanele sunt o sursă potențială de expunere la substanțe chimice, inclusiv metale. În plus, 50-80% dintre persoanele care sunt la menstruație folosesc tampoane timp de mai multe ore în fiecare lună.
„În ciuda acestui mare potențial de îngrijorare pentru sănătatea publică, s-au făcut foarte puține cercetări pentru a măsura substanțele chimice din tampoane”, a declarat autorul principal Jenni A. Shearston, cercetător postdoctoral la Școala de Sănătate Publică și Departamentul de Știința, Politica și Managementul Mediului din cadrul UC Berkeley.
„Credem că aceasta este prima lucrare care măsoară metalele din tampoane. Toate metalele pe care le-am testat, inclusiv arsenicul toxic și plumbul, au fost prezente.”
Metalele pot dăuna sănătății
Metalele cresc riscul de demență, infertilitate, diabet și cancer. Acestea pot afecta ficatul, rinichii, creierul, sistemele cardiovascular, nervos și endocrin. În plus, metalele pot dăuna sănătății materne și fetale.
„Deși metalele toxice sunt omniprezente și suntem expuși la niveluri scăzute în orice moment, studiul nostru arată în mod clar că metalele sunt prezente și în produsele menstruale și că femeile pot fi expuse la un risc mai mare de expunere folosind aceste produse”, a declarat coautorul studiului, Kathrin Schilling, profesor asistent la Columbia University Mailman School of Public Health
Arsenic, bariu, calciu, cadmiu, cobalt, crom, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plumb, seleniu, stronțiu, vanadiu și zinc au fost măsurate în 30 de tampoane de la 14 mărci. Tampoanele din SUA față de cele din UE/Regatul Unit, organice față de cele neorganice și din magazine față de cele de marcă aveau concentrații diferite de metale. Cu toate acestea, toate tampoanele conțineau metale și niciunul nu avea în mod constant concentrații mai mici de metale. Tampoanele neorganice conțineau mai mult plumb, dar celeorganice conțineau mai mult arsenic.
Cum au ajuns metalele în tampoane
Este posibil ca metalele să fi intrat în absorbante prin apă, aer, sol, un contaminant din apropiere (cum ar fi o topitorie de plumb) sau adăugarea intenționată în timpul fabricării ca pigment, înălbitor, agent antibacterian sau alt proces.
„Sper cu adevărat că producătorii sunt obligați să își testeze produsele pentru metale, în special pentru metale toxice”, a spus el. „Ar fi interesant să vedem că publicul solicită acest lucru sau să ceară o mai bună etichetare a tampoanelor și a altor produse menstruale”.
Nu este clar dacă metalele din acest studiu sunt dăunătoare. Cercetările viitoare vor măsura în ce măsură aceste metale se scurg din tampoane și sunt absorbite de organism, precum și alte substanțe chimice, potrivit medicalxpress.