Talpeş acuză un membru CNSAS de furt de dosare

Talpeş acuză un membru CNSAS de furt de dosare

Senatorul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1992-1997, susţine că, în 2000, la un an de la înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), unul dintre membrii CNSAS, cu rang de secretar de stat, a furat documente secrete, pe care le-a scos apoi din ţară.

Talpeş a afirmat, într-o emisiune difuzată de TVR Timişoara, că persoana care a furat dosarele a fost filată de un agent care a filmat plecarea acesteia cu documentele de pe „un aeroport din Bucureşti“.

„Persoana respectivă avea sacul burduşit de documente. Un personaj a urmărit chestiunea aceasta, a reuşit chiar să-i extragă nişte documente din bagaj, pe care le păstrează şi astăzi“, a declarat Talpeş. Acesta a mai spus că documentele se refereau la „personalităţi străine“ care au colaborat cu Securitatea.

„Probabil că la mine se referă. (...) Dacă el susţine că un serviciu secret avea un agent care filma cum s-au scos documente secrete din ţară şi nu au făcut nimic ca să-l oprească pe cel care scotea documentele, înseamnă că sunt toţi imbecili acolo şi îi plătim degeaba“, a reacţionat Mircea Dinescu, membru CNSAS în 2000.

Ne puteți urmări și pe Google News

O reacţie asemănătoare a venit şi din partea lui Marius Oprea, preşedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. „În 2000, CNSAS funcţiona la Palatul Parlamentului, iar dosarele erau studiate în arhiva SRI. Ar fi trebuit să scoată dosarele din arhiva SRI, ceea ce este aproape imposibil“, a precizat Oprea.