Taiwanul: China vrea să mai construiască două portavioane

Taiwanul: China vrea să mai construiască două portavioane

Şeful spionajului taiwanez, Tsai Teh-sheng, a dezvăluit astăzi în faţa Parlamentului de la Taipei că statul chinez are în vedere să construiască încă două portavioane, pe lângă cel finalizat anul trecut, primul din dotarea sa.

Potrivit acestuia, construcţia acestora ar urma să înceapă în anii 2013 şi 2015, livrarea urmând să aibă loc în anul 2020 şi, respectiv, 2022. Portavionul deja construit ar urma să intre oficial în dotarea armatei chineze la sfârşitul acestui an, după cum estimează Taiwanul.

Nava a fost cumpărată în anul 1998 din Ucraina şi a fost recondiţionată şi reechipată cu armament în China.

Unii experţi în domeniu, citaţi de AFP, consideră că pentru armata chineză dotarea cu astfel de ambarcaţiuni este mai degrabă o chestiune de prestigiu, în contextul în care unii dintre vecinii săi, cum ar fi India, dispun deja de nave de război de acest tip.

Dar şi dimensiunea strategică este evidentă, interesele Chinei extinzându-se în lumea întreagă, de unde rezultă nevoia de a fi pregătită să intervină în zone cât mai îndepărtate, în special pe căile maritime necesare aprovizionării cu petrol.

Prin dotarea cu asemenea arme, China doreşte să creeze şi un efect psihologic pe plan regional, fiind implicată în numeroase diferende frontaliere cu statele din regiune, în special Japonia, Vietnamul şi Filipine, care uneori conduc la situaţii tensionate.

Ne puteți urmări și pe Google News