Preşedintele Traian Băsescu l-a primit astăzi la Cotroceni pe omologul sau sârb, Boris Tadici. În cadrul întâlnirii, şeful statului a adoptat o atitudine conciliantă, sfătuindu-l pe preşedintele Serbiei să încerce să găsească soluţii de comunicare între Belgrad şi Priştina. Însă, Tadici a reiterat faptul că Serbia nu va recunoaşte independenţa Kosovo şi că el va lupta pentru integritatea ţării sale.
Într-o declaraţie de presă, şeful statului român a susţinut că vizita liderului Serbiei este o ocazie pentru România de a-şi exprima respectul pentru poporul sârb.
"Am făcut o analiză a situaţiei politice din regiune, am discutat despre aspiraţiile Serbiei, despre relaţia bilaterală şi despre proiectele comune", a spus Băsescu despre tema întrevederii cu Boris Tadici.
De asemenea, preşedintele Serbiei şi-a exprimat aprecierea pentru România, menţionând că vizita sa la Bucureşti nu este întâmplătoare. "România este un prieten de tradiţie al Serbiei", a spus Tadici. Serbia se confruntă cu cea mai mare provocare din istoria sa, a adăugat el, dar va continua să lupte pentru interesele sale legitime.
"Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo", a declarat Boris Tadici. El a subliniat că ţara sa nu va purta un război, din cauza experienţei dificile în ceea ce priveşte confruntările din Balcani.
Serbia va reduce colaborarea diplomatică cu ţările care vor recunoaşte independenţa Kosovo, a mai spus Tadici. "Aceasta nu înseamnă în niciun caz izolarea Serbiei, deoarece asta ar însemna că Serbia susţine gestul celor care susţin independenţa Kosovo", a explicat el.
Tadici a mai spus cu această ocazie că relaţiile economice dintre Serbia şi România sunt pe o pantă ascendentă. El a precizat că Serbia este interesată să închirieze portul Constanţa şi să construiască o flotă pe Dunăre.
"Esenţial pentru Serbia este să nu se autoizoleze şi să accelereze drumul spre Europa", a declarat preşedintele român. Uniunea Europeană este o structură democratică şi fiecare stat european este liber să decidă în privinţa Kosovo în concordanţă cu interesele sale naţionale şi cu şi de modul cum interpretează dreptul internaţional.
"UE este interesată ca Serbia să avanseze în procesul de integrare în Uniunea Europeană, şi nu este o declaraţie de om politic care vrea să facă o plăcere cuiva, vă transmit o realitate de la un şef de stat membru al Uniunii", a precizat Băsescu.
Băsescu: "Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina"
În concluzie, preşedintele Traiana Băsescu a declarat că "Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina", să găsească soluţii de comunicare, măcar şi din nevoia de a-i proteja pe sârbii din Kosovo.
Băsescu a spus că doreşte să declare "un lucru care poate nu va fi bine primit", precizând însă că "oamenii politici au obligaţia să spună de multe ori lucruri care nu sunt bine primite".
"Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina, trebuie să găsească soluţii de comunicare, dacă ne referim măcar la nevoia de a proteja sârbii din zona Kosovo", a afirmat şeful statului român.
El a adăugat că doreşte poporului sârb noroc şi, de asemenea, să se manifeste înţelept, analizând foarte bine interesele pe termen lung ale Serbiei.
Tadici: Va puteţi baza întotdeauna pe prietenia Serbiei, mai puţin în sport
După întrevederea cu Traian Basescu, preşedintele sârb Boris Tadici a fost primit, la Senatul Romîniei, de preşedintele acestei camere parlamentare, Nicolae Văcăroiu. "Este o satisfacţie deosebită sa-l avem ca oaspete pe Boris Tadici. Ne-am fi dorit, însă, ca această vizită să aibă loc în alte condiţii decât situaţia grea în care se află acum poporul sârb", a declarat preşedintele Senatului.
"Am stabilit intensificarea contactelor bilaterale în perioada imediat următoare. L-am invitat pe preşedintele Parlamentului sârb sa viziteze România în fruntea unei delegaţii. Totodată, l-am asigurat pe domnul Tadici de sprijinul nostru în demersul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana şi am discutat o serie de probleme legate de intensificarea cooperării economice între cele două ţări", a adaugat Nicolae Vacaroiu.
La rândul său, Boris Tadici a confirmat că a discutat cu preşedintele Senatului Romaniei despre mai multe proiecte comune, cum ar fi oleoductul Constanţa - Pancevo - Trieste, dar şi lupta comuna împotriva inundaţiilor.
El a mulţumit, încă o dată, României, pentru faptul că nu a recunoscut independenţa Kosovo, şi a subliniat ca nici ţara sa nu o va recunoaşte niciodată: "Sebia va continua lupta pentru integritatea ţării noastre, fără a apela la forţă. Forţa noastra va fi lupta diplomatică, luptă care va utiliza toate mijloacele legale. Pentru noi, atitudinea României în calitate de stat membru e de o reală semnificaţie, cu atât mai mult cu cât sunt unele ţări europene care recunosc independenţa Kosovo, iar în absenţa Serbiei nu putem vorbi despre un continent european unit şi nici de stabilitate în sud-estul Europei."
La final, Boris Tadici a glumit, transmiţând României că se va putea baza întotdeauna pe prietenia Serbiei, mai puţin în sport.
Autostradă între Belgrad, Novi Sad şi Timisoara
La scurt timp după întâlnirea cu Nicolae Văcăroiu, Boris Tadici a fost primit şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.
"Vizita nu vine în circumstanţe fericite, dar prietenia şi sinceritatea se arată tocmai în vremurile grele", a subliniat Bogdan Olteanu, care a continuat: "Am discutat despre capacitatea României de a sprijini Serbia în eforturile sale de integrare în Uniunea Europeana. Am discutat şi despre dorinţa dezvoltării unei infrastructuri comune şi de a trece peste proastele experienţe ale ultimilor 17 ani în România, când s-a vorbit mult şi s-a făcut puţin, astfel încât nu suntem departe de situaţia de acum 10 ani".
La rândul său, preşedintele sârb a arătat că România şi Serbia au numeroase trăsături comune: "aceeaşi religie ortodoxă, fluviul Dunărea, avem minorităţi în România, România are minorităţi în Serbia, trăim în sud-estul Europei, în Balcani, şi avem interese economice comune", a subliniat liderul de la Belgrad.
"Eu voi analiza cu atenţie tot ce mi s-a spus astăzi la Bucureşti, cu atât mai mult cu cât avem ideea de a construi o autostradă în Banat, care va lega, Belgrad, Novi Sad şi Timişoara", a mai arătat Boris Tadici. Citiţi şi "România, văzută prin ochii kosovarilor"!