Tablouri din pete de cafea: estetica accidentului

Artistul Ion Andrei Puican foloseşte petele de cafea ca pretext pentru tablourile pe care le pictează, în care îmbină întâmplătorul cu imaginarul.

O nouă faţă pentru tricourile uzate ale tatălui, haine din peticele uitate ale mamei, şi multe altele. Ne-am obişnuit cu o lume care, pe lângă faptul că vrea să şocheze, doreşte să fie altfel, să se reinventeze sau să reinventeze diverse lucruri. A fi "pe trend" nu mai înseamnă demult "a fi la modă", iar arta nu mai poate fi "la modă" decât dacă este pe trend! Un amestec care prezintă posibilitatea de a rămâne la stadiul de neînţeles sau, dimpotrivă, de a se impune cu tupeu.

Reţeta

Există un artist, pe nume Ion Andrei Puican, care are tupeu! Tupeul de a face ceva ce am putea realiza şi noi liniştiţi acasă sau oriunde. Reţeta? Bei cafea, între timp ai grijă să verşi... din greşeală cafea pe o hârtie, şi apoi începi să "croşetezi" pe marginea petelor desene ieşite din minte. Pare foarte simplu. Şi chiar artistul în persoană ne încurajează cum că e foarte simplu, făcându-ne să credem că putem să ne alăturăm lui oricând: "Totul începe de la un simplu accident, aiuristic, al unui om care, la o cafea, varsă ceaşca pe o foaie albă de hârtie".

Însă când începe să-şi dezvolte ideea, situaţia devine mai complexă decât un ibric cu cafea în clocot: "Mai mult sau mai puţin un accident cotidian banal. Totul porneşte de la o idee la fel de simplă şi cotidiană: la o cafea se întâmplă atâtea lucruri, unele minunate, altele surprinzătoare, se nasc iubiri şi relaţii, sunt puncte cheie între oameni, se nasc idei şi lumi întregi. Undeva, în pata de cafea aleatoriu împrăştiată pe hârtie, toate aceste lumi şi poveşti se întrezăresc, se păstrează şi ajung la noi". Şi aşa, din pete de cafea, s-a născut galeria "Coffeentasy".

Întâmplător şi imaginar

"În «Coffeentasy» am încercat să combin efemerul-întâmplătorul-accidentalul dat de pata de cafea uscată pe hârtieşiconştientul-esteticul-imaginarul desenului", spune graficianul.

"O lume în interiorul ramei de tablou care să aibă, parcă, aceleaşi legi guvernatoare ca şi lumea reală: totul să fie supus pe jumătate voinţei noastre, pe jumătate şansei. Aş alege să numesc ceea ce încerc să transmit – o lume. În această lume se învârt personajele ce o populează, peisaje aparte, idei sau concepte. Şi cred că din acest întreg, fiecare dintre noi (aici mă includ cu brio) îşi ia mesajul cel mai apropiat de el", spune graficianul.

Aşa s-au născut o balerină cu acadea (bine înţeles pătată de cafea!) în mână, o doamnă cu pasăre pe pălărie, doi dansatori entuziaşti precum cafegiii... Imaginile graficianului Ion Marin Puican vin şi din experienţa acumulată la Liceul de Artă Nicolae Tonitza, unde a absolvit specializarea Grafică, iar farmecul de povestitor din cea de la secţia Regie de Film şi Televiziune a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti.

"Pornesc de la idei simple, cu care toţi ne identificăm cumva. În aceeaşi ordine de idei, prin intermediul galeriei Coffeentasy- gazduită pe pagina de Facebook a mărcii Doncafe, lansez iubitorilor de cafea, dar şi iubitorilor de artă o provocare. În perioada 19 august – 19 septembrie, îi invit să acceseze galeria virtuală şi să recunoască povestea din spatele fiecărui tablou. În urma unei trageri la sorţi, câştigătorul va primi un tablou original din colecţia «Coffeentasy»".

Asta-i povestea, vine un tip, un artist, care spune că savurarea unei cafele cu gust bogat şi contemplarea unei opere de artă pot conduce la evadarea din tumultul cotidian şi la crearea unei lumi guvernate de propriile valori şi viziuni despre viaţă. Dacă nu pricepem, rămânem la stadiul scosului petelor de cafea. Sau poate nu! "La o cafea se nasc iubiri, idei şi lumi întregi. Undeva, în pata de cafea, lumile acestea se întâlnesc." ION ANDREI PUICAN, grafician