Situație disperată pentru centrele de agrement ale Direcțiilor pentru Tineret și Sport din întreaga țară. Taberele de tineret care funcționează în perioada estivală riscă să rămână închise din cauza celebrei Ordonanțe 114 care le interzice să angajeze zilieri. Legiuitorul și-ar fi dat seama de greșeală și ar fi promis ca în cel mai scurt timp va modifica legea zilierilor însă până acum nu s-a întâmplat.
Nici nu se pune problema ca cele trei centre de agrement de pe litoral, de la Eforie Nord, Eforie Sud și 2 Mai, care aparțin Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS) Constanța, să fie deschise la începutul sezonului estival. “Prin apariția Ordonanței nr 114, anul acesta nu mai avem voie să angajăm zilieri, ceea ce ne aduce în situația de a nu putea desfășura activitatea în centrele de agrement. Avem 20 de angajați permanent, la un număr de 800 locuri de cazare, și sunt total insuficienți, mai ales că se desfășoară activități de alimentație publică și cazare”, l-a informat directorul DJTS Constanța, Mariana Solomon, pe prefectul Daniel Jeacă, apelând la ajutorul lui, să pună o vorbă bună la guvern.
Fără zilieri, taberele sunt nefuncționale
Pentru această vară s-au făcut deja rezervări în proporție de 77% pentru Tabăra internațională de tineret „New Paradise” de la Eforie Sud și de 52% pentru Tabăra “Luminița” de la Eforie Nord. “Avem chiar acum o solicitare de 550 locuri la Eforie Nord. Nu avem certitudinea că putem să susținem un asemenea volum dacă nu avem forță de muncă, dacă nu folosim zilieri”, spune Mariana Solomon. Anul trecut, pe toate cele trei centre de pe litoral, gradul de ocupare a depășit 95% și “de aceea suntem un pic îngrijorați că vom avea solicitări la capacitate aproape de maxim și nu vom putea să ne îndeplinim atribuțiile”.
Taberele de tineret, uitate la modificarea legii
Ordonanța 114, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 a impus folosirea doar în domeniile agricultură, silvicultură și piscicultură. Legiuitorul și-a dat apoi seama că a greșit și, în data de 18 aprilie, a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care mărește, începând cu 1 mai, domeniile de activitate, cu restaurante, baruri, creșterea animalelor, spectacole, publicitate. Din nou, centrele de agrement pentru tineret din toată țara au fost uitate. “Aici, pe litoral, în aceste centre sunt pregătite tabere tematic, tabere pentru tineri din familii nevoiașe, tabere pentru persoane cu dizabilități. Solicitările sunt foarte multe, dar așteptăm. Nu știm dacă vom putea deschide într-adevăr aceste centre. Deocamdată, ne împiedică să respectăm termenul fim în termenul programat pentru deschiderea centrelor”, a încheiat, Mariana Solomon.
Ce spune ministrul Tineretului și Sportului
Bogdan Matei, ministrul Tineretului și Sportului a declarat, pentru EVZ, că propunerea legislativă de modificare a legii zilierilor este déjà la Comisia de muncă din Camera Deputaților. “Apoi, în maxim două săptămâni intră în plen, la Camera Deputaților, pentru a fi votată, urmând să intre în circuitul normal. Merge la promulgare la președinte, care citește foarte greu, dar trebuie să semneze repede pentru că altfel închidem taberele. Până la 1 iunie vom avea zilierii și în activitățile noastre. Dacă nu, vom avea o mare problemă cu funcționarea taberelor. Este vorba de toate taberele de tineret din țară deținute de MTS”, a precizat ministrul Bogdan Matei.