TA NEA: Ministrul grec al energiei către Mike Pompeo: Proiectele care vor transforma Grecia în hub energetic

TA NEA: Ministrul grec al energiei către Mike Pompeo: Proiectele care vor transforma Grecia în hub energetic

Planul Greciei de a deveni un hub energetic în regiunea Balcanilor, promovând în același timp diversificarea surselor și a coridoarelor energetice, lucru care reprezintă o prioritate atât pentru SUA, cât și pentru Uniunea Europeană, se bazează pe cinci proiecte majore transnaționale în domeniul energiei (conductele de gaze TAP, IGB și interconectorul Grecia-Macedonia de Nord, FSRU Alexandroupoli și modernizarea conductei de petrol existente între Grecia și Macedonia de Nord).

Aceasta a fost declaraţia făcută de ministrul grec al Mediului şi Energiei, Kostis Hatzidakis, vorbind astăzi într-o întâlnire organizată de ambasada SUA la birourile Asociaţiei Industriilor din Grecia la Salonic. La întâlnire a participat şi a vorbit şi secretarul de stat american Mike Pompeo, care a subliniat susţinerea SUA pentru toate aceste proiecte.

Au mai fost prezenți asistentul adjunct al secretarului de stat pentru energie al SUA, Francis Fannon, subsecretarul de stat pentru Europa și Eurasia, Philip Reeker, ambasadorul SUA în Grecia, Geoffrey Pyatt, vicepremierii Macedoniei de Nord, Liupko Nikolovski şi Fatmit Bitikji, și ministrul macedonean de finanțe Kreshnik Betekshi, ambasadorul SUA în Macedonia de Nord, Kate Marie Byrnes, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Greciei, responsabil cu diplomația economică, Kostas Frangogiannis.

Hatzidakis a subliniat că Dialogul Strategic dintre Grecia şi SUA în ultimii ani a consolidat relaţiile bilaterale într-o serie de domenii. În domeniul energetic, acest lucru se reflectă în creşterea semnificativă a exporturilor de gaz natural lichefiat din SUA către Grecia, precum şi prin prezenţa unor investiţii americane în domeniul resurselor regenerabile.

Hatzidakis a vorbit de asemenea despre rolul SUA în iniţiativele de colaborare energetică dezvoltate în zona Mediteranei de Est, cum ar fi formatul 3+1 (Grecia, Cipru, Israel și SUA) și East Med Gas Forum, care pe 22 septembrie a devenit o organizație internațională.

În continuare, au fost prezentate progresele în proiectele care cresc poziţia geostrategică a Greciei în Balcani: Conducta TAP este de așteptat să fie pe deplin operațională în lunile următoare, iar conducta IGB greco-bulgară până la sfârșitul anului 2021. Decizia finală cu privire la investițiile în Terminalul FSRU de la Alexandroupoli se așteaptă să fie luată în primul trimestru al anului 2021, iar funcţionarea comercială a terminalului ar urma să înceapă doi ani mai târziu.

Distribuitorii de gaze din multe țări din regiune (Grecia, Bulgaria, România, Serbia) au semnat deja contracte pe termen lung pentru absorbția unor cantități importante de GNL cu operatorul de realizare a FSRU.

Ministrul grec al mediului și energiei a făcut o mențiune specială asupra a două proiecte energetice care pot apropia Grecia de Macedonia de Nord: conducta interconectoare de gaz dintre cele două țări și modernizarea conductei de petrol existente care ar putea transforma Macedonia de Nord în centru de distribuție a combustibililor de înaltă calitate în Balcanii de Vest.

Traducerea: Carolina Ciulu - RADOR

 

Ne puteți urmări și pe Google News