Svastica, la „kilometrul zero al democraţiei“

Svastica, la „kilometrul zero al democraţiei“

De ziua maghiarilor, singurele incidente semnificative au fost provocate de români la Cluj şi la Bucureşti.

Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită sâmbătă în oraşele transilvănene, a trecut fără a se fi întâmplat nimic din ceea ce prevestea vicepreşedintele PRM Gheorghe Funar. La începutul lunii, acesta anunţa că, pe 15 martie, Ţinutul Secuiesc îşi va proclama autonomia după modelul Kosovo şi că, pentru acest moment, în trei judeţe a fost introdus armament.

Singurele incidente semnificative au fost provocate de români. La Cluj, un adolescent de 17 ani a fost atacat de doi români, iar la Bucureşti un participant la mitingul Noii Drepte purta un tricou pe care scria „Hitlerjugend“ (tineretul hitlerist), inscripţionat şi cu svastica. Dacă la festivităţile maghiarilor nu au fost scandate lozinci antiromâneşti, la mitingurile Noii Drepte, la care au fost prezente câteva sute de persoane, s-a strigat „Afară cu ungurii din ţară!“ şi s-au făcut trimiteri la situaţia Kosovo. Contramanifestaţiile au fost caracterizate, de politologul Cristian Pârvulescu, drept „teribilisme şi provocări care nu au nicio legătură cu opinia majoritară a românilor“. Amenzi pentru simboluri fasciste

Aproximativ 200 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă au demonstrat în Piaţa Universităţii pentru „unitatea românilor şi împotriva autonomiei Ţinutului Secuiesc“, sub supravegherea a circa 20 de poliţişti şi 50 de jandarmi. Unul dintre participanţi, filmat de TVR, era îmbrăcat cu un tricou cu simboluri naziste, fapt interzis de Ordonanţa de urgenţă a guvernului 31/2002 şi pedepsit cu amendă sau cu închisoare până la trei ani. Jandarmeria Română a declarat pentru EVZ că, pe baza imaginilor filmate în timpul mitingului, a identificat cel puţin o persoană care purta un tricou cu însemnul svastica şi că azi va începe demersurile legale împotriva celor care au afişat embleme, insigne sau au scandat lozinci fasciste.

Sublocotenentul Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a explicat că jandarmii au ales să nu-i reţină pe protestatari în timpul mitingului, deoarece riscau ca manifestarea să degenereze mai ales că mulţi dintre cei vizaţi consumaseră băuturi alcoolice. „Vor primi amenzi şi pentru asta“, a completat Militaru.

Agresorii tânărului maghiar, ultraşi ai galeriei „U“ Cluj

Doi tineri cu vârste de 17 şi 18 ani au fost identificaţi şi apoi reţinuţi de poliţiştii clujeni în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru că l-au agresat, în centrul Clujului, pe Leszai Lehel, în vârstă de 17 ani. Lehel se îndrepta spre o manifestare prilejuită de Ziua Mondială a maghiarilor de pretutindeni şi avea la el un steag maghiar.

Cei doi reţinuţi de poliţişti şi eliberaţi ulterior sunt Andrei Feşnic, zis „Picu“, şi Răzvan Danciu, zis „Răzvy“, membri ai grupării Ultra Curva Groapa, o facţiune violentă a galeriei echipei de fotbal Universitatea Cluj. La audieri, cei doi au explicat că l-au agresat pe Lehel „ca să-i dea o corecţie“. Ciocnirea de sâmbătă a fost posibilă şi deoarece, de ziua maghiarilor de pretutindeni, în centrul Clujului a avut loc mitingul „Tinerii clujeni spun NU separatismului etnic“ al organizaţiei Noua Dreaptă, autorizat de primarul Emil Boc. Atmosfera a devenit încinsă după ce, la un moment dat, cei prezenţi au început să scandeze lozinci de genul: „Afară, afară cu ungurii din ţară!“ sau „România nu vă vrea“. Totul, sub privirile pasive ale jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Cluj.

Oficialii jandarmilor spun că lozincile cu pricina nu au putut avea legătură cu incidentul etnic, deoarece acesta a avut loc înainte de mitingul organizat de Noua Dreaptă. Şi Primăria Cluj se spală pe mâini, precizând că nu avea temei legal să refuze mitingul. OPINII „Martie 2008 nu e totuşi martie 1990“ Smaranda Enache, preşedintele Ligii Pro Europa din Târgu-Mureş, organizaţie care a protestat faţă de autorizarea mitingului Noii Drepte de la Cluj, a remarcat, într-o declaraţie pentru EVZ, numărul mic al participanţilor la contramanifestaţii. Fostul ambasador al României în Finlanda crede însă că Noua Dreaptă şi orientările de acest gen sunt periculoase, pentru că-i pot atrage pe tineri. „Ei nu ştiu aproape nimic despre nazism şi sunt dezinteresaţi de partidele clasice, parlamentare. Acest tip de manifestare radicală, plină de aplomb tineresc, poate să fie atrăgătoare“. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, consideră că aceste „fenomene izolate“ beneficiază de expunere datorită contextului Kosovo. El presupune că „manifestaţiile sunt orchestrate, dacă nu cumva au aceeaşi origine, de cei care au fost preocupaţi permanent de menţinerea unor tensiuni între români şi maghiari. „Martie 2008 nu este totuşi martie 1990“, subliniază Pîrvulescu. Cititi si: EDITORIALUL EVZ: Parastasul şovinismului

Ne puteți urmări și pe Google News