Republica Moldova. Asociația Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024. Aproape 800 de observatori naționali vor fi antrenați în supravegherea corectitudinii desfășurării scrutinelor.
Secțiile de votare, sub ochii a aproape 800 de observatori naționali
Asociația monitorizează tradițional scrutinele desfășurate în Republica Moldova. În acest an, supravegherea corectitudinii desfășurării scrutinelor va fi asigurată de aproape 800 de persoane. Este vorba despre echipa centrală a Misiunii, 45 de observatori pe termen lung și de circa 740 de observatori pe termen scurt. Aceștia vor activa în 600 secții de votare, dar și în cadrul a 70 de echipe mobile.
Promo-LEX a prezentat și primul raport, care analizează contextul social-politic, cadrul legal, dar și pregătirile pentru cele două exerciții electorale.
Astfel, conform experților, scrutinele vor fi marcate de relația complicată a partidului de guvernământ – PAS, cu opoziția, atât în Parlament, cât și în afara acestuia.
„Integritatea proceselor democratice este pusă la încercare de problema finanțării ilegale a proceselor politice și electorale. Aceasta a depășit demult limitele unei competiții politice interne. A devenit, mai curând, o manifestare a războiului hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova. Deși partidul lui Ilan Șor a fost declarat neconstituțional în anul 2023, activitatea politică continuă prin blocul politic “Victorie-Победа”, fiind alocate resurse financiare semnificative pentru promovarea acestuia”, se arată în raport.
Scrutinele din această toamnă vor avea totodată și valențe geopolitice foarte puternice, susține Promo-LEX.
„Insecuritatea geopolitică generată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei a determinat accelerarea proceselor de integrare europeană, Republica Moldova reușind să deschidă negocierile de aderare la UE în anul 2023. Pe acest fundal, întrebarea adresată la referendum, dar și alegerile Prezidențiale vor testa odată în plus divizarea geopolitică Vest-Est din societate, cu efecte potențiale nu doar asupra Constituției, dar și a vieții social-politice din Republica Moldova, și chiar din regiune”, susțin experții.
Primele încălcări constatate
Promo-LEX anunță că cel puțin opt potențiali candidați desfășoară activități de promovare, cum ar fi instalarea de corturi, distribuirea de flyere, postări sponsorizate pe rețele sociale sau organizarea de evenimente.
În legătură cu referendumul constituțional, au fost observate campanii pro și contra, cu activități care pot influența votul.