Sute de mii de români nu au acces la asistență medicală de bază

Medic Sursa foto: Photo 77511917 © Andrey Popov | Dreamstime.com

Într-o perioadă în care medicii de familie amenință cu greve și deja se protestează în sistemul sanitar, mai bine de 500.000 de români nu au acces la niciun fel de asistență medicală.

Sute de mii de români fără acces la asistență medicală. Această situație revoltătoare este posibilă deoarece Ministerul Sănătății nu a elaborat normele de aplicare ale legii privind asistența medicală mobilă, care ar rezolva, măcar în parte, aceste probleme.

Acum, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere elaborarea de urgență a acestor norme, după ce au trecut aproape doi ani de la intrarea în vigoare.

Situație ingrată pentru foarte mulți români, care nu au acces la asistență medicală

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a inițiat un proces împotriva Ministerului Sănătății, solicitând urgent emiterea normelor de aplicare pentru Legea nr. 65 din 22 martie 2022, care reglementează asistența medicală în regim mobil. Marți, 16 ianuarie 2024, are loc primul termen în acest proces în care FACIAS luptă pentru acces egal la asistență medicală pentru toți românii.

Mulți români nu au acces la asistență medicală. Sursa foto: Karsten Eggert | Dreamstime.com

Concret, legea are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenție și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general și de specialitate, precum și livrarea medicamentelor din programele naționale de sănătate, la domiciliu. Legea ar fi trebuit să beneficieze de norme de aplicare până la data de 09.05.2022”, spune FACIAS.

Potrivit statisticilor oficiale, în 300 de localități nu există nici măcar medic de familie, privând astfel 559.611 de români de o asistență medicală de bază. Copii mici, bătrâni, oameni în nevoie trebuie să meargă zeci de kilometri pentru a primi un consult de bază sau o rețetă.

Cine este noul șef de la CNAS

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni seară că a numit un nou președinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Am semnat numirea noului presedinte la Casa de Sănătate, este o doamnă foarte respectată, un medic de familie din Cluj”. Anunțul numirii a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu.

Noul președinte CNAS este Valeria Herdea (60 de ani), propusă în funcție de PNL. Este de profesie medic din 1999, cu experiență în pediatrie. Valeria Herdea ocupă funcția de președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie și este fondatoare acestei asociații, vicepreședinte al Colegiul Medicilor România.

Ea a fost decorată de președintele Klaus Iohannis drept cavaler al ordinul sanitar. Ea a fost numită președinte CNAS după demisia lui Andrei Baciu de la conducerea CNAS, din cauza scandalului privind deschiderea unui dosar de către DNA privind achiziția de vaccinuri de combaterea virusului SARS-CoV-2 în perioada pandemiei