Potrivit ultimelor date centralizate de către Ambasada României, în Italia sunt aproximativ 1,137. 728 de români rezidenți, iar noul Guvern Meloni a anunțat că venitul de cetățenie (ajutorul social) se taie la primul refuz de angajare, în scopul de a reforma sistemul de ajutoare sociale.
Se pregătește o reducere pentru venitul de cetățenie: nicio toleranță pentru cei apți de muncă. Mai exact, Guvernul Meloni anunță că va tăia venitul de cetățenie la primul refuz al beneficiarului pentru un loc de muncă. Este o măsură pentru a încuraja oamenii să muncească, spune subsecretarul pentru Muncă, Claudio Durigon.
Venitul de cetățenie nu este altceva decât un ajutor social introdus în 2019, care se situa în jurul valorii de 800 euro per beneficiar.
Deși Guvernul Meloni a testat eliminarea venitului de cetățenie prin diverse mesaje venite pe surse în presă, efectele au fost unele negative și nu se va renunța în totalitate la acest program social. Totuși, vor fi câteva modificări importante care va duce la economii importante și așa cum spune subsecretarul pentru Muncă, Claudio Durigon, nu se va mai încuraja „nemunca”.
Venitul de cetățenie: Un singur refuz de muncă va fi suficient pentru a-l anula
După primele 18 luni, dacă persoana nu și-a găsit un loc de muncă, este suspendată din subvenție și inserată timp de șase luni într-un program activ de specializare pentru ocuparea unui loc de muncă.
De exemplu, respectivele persoane vor fi obligate să urmeze cursuri de formare adaptate profilului fiecărei persoane, dar și în funcție de cerințele companiilor.
Prin acest mod, a spus premierul Giorgia Meloni, ar putea fi făcute economii substanțiale pentru că nu se vor mai folosi banii Italiei, ci se vor putea deconta din resursele Fondului Social European.
Dacă după șase luni persoana în cauză nu reușește în continuare să ocupe un loc de muncă, spune Durigon, aceasta ar putea obține din nou bani și ar putea fi reintrodusă în programul „venit de cetățenie”, dar cu o sumă diminuată.
Ajutorul nu poate fi pe viață. Trebuie stabilit un termen şi niște condiţii
Astfel, pentru o persoană care a beneficiat de venitul de cetățenie și a urmat toate cursurile de calificare, dar nu și-a găsit un loc de muncă timp de 6 luni, venitul de cetățenie va fi diminuat cu 25% din suma inițială și va mai putea beneficia de această sumă o perioadă de încă 12 luni, timp în care va continua cursurile de recalificare și specializare.
Dacă nici după această perioadă beneficiarul nu va reuși să se angajeze, respectiva persoană va putea solicita ajutorul social „Bonus de cetățenie” pentru ultima oară și din nou cu o reducere de 25%.
În noua lege a „venitului de cetățenie” se prevede faptul că beneficiarul va fi scos din subvenție la primul refuz al unui loc de muncă. Conform legislației vechi, beneficiarii aveau voie să refuze două locuri de muncă, potrivit celor relatate de Corriere.it.