Evenimentul Zilei > International > Sute de greci PROTESTEAZĂ în apropierea Parlamentului, scandând sloganuri împotriva Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional
Sute de greci PROTESTEAZĂ în apropierea Parlamentului, scandând sloganuri împotriva Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional

Sute de greci PROTESTEAZĂ în apropierea Parlamentului, scandând sloganuri împotriva Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional

Protestul a început cu o demonstraţie în faţa sediului Comisiei Europene din Atena, relatează Reuters în pagina electronică. Manifestanţii au răspândit manifeste pe care scria "Drahma, mai bună decât supunerea" sau "Nu suntem datori, nu vindem, nu vom plăti".

Sute de protestatari antiausteritate, scandând sloganuri împotriva Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, s-au adunat în apropierea Parlamentului din Atena duminică, în condiţiile în care Guvernul a anunţat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra retragerilor de numerar, informează Mediafax.

Protestul a fost cel mai recent dintr-o serie de manifestaţii în favoarea sau împotriva Guvernului desfăşurate în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Atena a purtat negocieri intense cu creditorii internaţionali pentru deblocarea unor fonduri de ajutor de miliarde de euro.

Mitingul de duminică a fost mai mic decât ultimele demonstraţii, la care au participat mii de persoane, şi cu mult inferior protestelor la care participau zeci de mii de persoane anii trecuţi, în alte momente-cheie ale crizei.

Sistemul financiar grec este în pragul colapsului, în condiţiile în care negocierile au eşuat, după ce premierul Alexis Tsipras a decis brusc să convoace un referendum privind propunerile de reforme înaintate de creditorii internaţionali, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri.