Acţionând în baza analizei de risc, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sighet și polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control vamal amănunţit, pe sensul de ieşire din România, asupra bagajelor călătorilor. În urma controlului vamal, inspectorii vamali au descoperit 333 bucăţi cartuşe pentru arme de foc, disimulate în ambalajele altor produse pe care le-au predat polițiștilor de frontieră, informează Direcția Generală a Vămilor și Poliția de Frontieră.

Descoperirea a fost făcută luni seara, în jurul orei 22.30. Atunci, în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei, județul Maramureş s-au prezentat, la controlul de frontieră, pentru a ieşi din ţară, un bărbat, cu dublă cetăţenie română şi ucraineană,  Vasyl H.,de 49 de ani şi o femeie, tot cu dublă cetăţenie maghiară şi ucraineană, Sztella G., de 43 de ani, călătorind pe jos.

În momentul în care echipa comună de control le-a solicitat să declare dacă deţin bunuri sau obiecte interzise la ieşirea de pe teritoriul României, aceştia au încercat să se îndepărteze de arterele pentru control, cu intenţia de a fugi, fapt care a creat suspiciuni polițiștilor.

Ca urmare, cei doi au fost reţinuţi şi cu ocazia unui control amănunţit au fost descoperite, în sacoşa femeii, în două cutii de carton, 332 cartuşe, calibru 7,62 mm, iar în buzunarul de la pantalonul bărbatului încă un cartuş, de acelaşi calibru.

Ambii cetăţeni, care conform documentelor ucrainene de identitate sunt soţ şi soţie, au refuzat să dea declaraţii cu privire la cantitatea de muniţie deţinută asupra lor.

În acest caz se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cei doi fiind reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

În continuare, se efectuează cercetări sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate, muniţia fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.