O"armată" de 200 de copii a fost adusă din România de o bandă de traficanţi de carne vie ca să comită infracţiuni stradale în Marea Britanie, scrie publicaţia "The Sunday Times" în ediţia de ieri.
Potrivit jurnaliştilor britanici, minorii îi îmbogăţesc pe infractori cu 19 milioane de lire sterline anual. Vârsta medie a copiilor folosiţi este de 8 ani, aceştia fiind trecuţi peste graniţă cu acordul părinţilor, cărora infractorii le oferă sume de bani în schimbul „mărfii“ livrate.
Informaţia a fost făcută publică de şeful Europol, Max- Peter Ratzel, care a adăugat că banda a adus, până acum, peste o mie de minori în mai multe ţări europene. Profit de milioane de lire
Într-o scrisoare trimisă de Ratzel luna trecută Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor se arată că „toţi aceşti copii au fost aduşi ilegal în Marea Britanie special pentru a fi exploataţi prin comiterea unor delicte stradale şi pentru a frauda sistemul de securitate socială al Regatului“. De asemenea, Ratzel le-a adus la cunoştinţă parlamentarilor britanici că sumele de bani obţinute din aceste infracţiuni sunt trimise înapoi în România. „Mulţi dintre părinţii acestor copii sunt complici la trafic deoarece aşteaptă să le fie trimisă o parte din profit, sumele pe care banda le câştigă pe seama celor 200 de copii fiind estimate între 24 şi 19,2 milioane de lire sterline pe an. Se bănuieşte că cea mai mare parte, dacă nu toată suma, este trimisă înapoi în România“, se arată în scrisoarea lui Ratzel.
Părinţii, complicii traficanţilor de carne vie
În luna ianuarie, poliţia britanică a efectuat razii în 17 locuinţe din Slough, Berkshire, în urma cărora 25 de persoane au fost arestate şi au fost descoperiţi 10 minori cu vârste sub 10 ani.
Unul dintre membrii conservatori ai Comisiei pentru Afaceri Interne, James Clappison, s-a arătat îngrijorat de dovezile aduse de Europol şi a declarat că acestea nu fac decât să sublinieze ameninţarea pe care o reprezintă bandele de infractori din Europa de Est: „Traficarea acestor copii este foarte îngrijorătoare, atât din punctul de vedere al situaţiei sociale a acestora, cât şi al consecinţelor faptelor lor în Marea Britanie“, a spus Clappison, citat de „Sunday Times“.
SOLUŢIE ÎN ITALIA
Minorii români, repatriaţi
În Italia, o altă ţară care se confruntă cu minori români găsiţi pe străzi la cerşit, rezolvarea problemei a fost începută prin semnarea, în luna iunie, a unui acord bilateral. Încheiat după trei ani de negocieri, actul prevede luarea de pe străzi a cerşetorilor minori, denumiţi „copii minori neînsoţiţi“, şi repatrierea acestora. O primă estimare, realizată de autorităţile italiene în vară, a scos la iveală faptul că numărul de minori care trebuie să fie retrimişi în ţară se ridică la 2.300. Acordul italiano-român nu precizează însă durata de timp în care cazurile acestor copii urmează să fie rezolvate, ci face referire la anumite reguli pe care cele două state trebuie să le urmeze. În ultimii doi ani, mai puţin de 50 de copii au fost repatriaţi din Italia.