Potrivit datelor puse la dispoziție de Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba, la data de 31 iulie 2019, circa 540 de conjudețeni erau încă datori la stat după ce au încasat în mod necuvenit tot felul de ajutoare sociale.

De la alocația de stat, cea de susținere a familiei, indemnizația de creștere a copilului și până la venitul minim garantat și cel acordat pentru copiii aflați în plasament, la toate categoriile s-au înregistrat debitori, unii depistați anul acesta, alții, rămași datori de anul trecut.

Există o îmbunătățire a recuperării acestor bani de la cei care i-au încasat fără drept, față de finalul anului trecut când agenția contabiliza un număr mediu de 746 datornici de la care nu s-a reușit recuperarea sumelor.

La alocația de stat, de exemplu, ar mai fi doar vreo 15 persoane care au de returnat sumele primite, de unde la final de 2018 erau nu mai puțin de 358.

Aceste 15 persoane trebuie să înapoieze la buget circa 17.251 de lei, doar una dintre ele datorând suma de aproximativ 8.000 de lei.

Este vorba despre o femeie cu 6 copii, care a încasat în mod necuvenit alocația pentru toți urmașii atât de la statul danez, unde a locuit cu aceștia, cât și de la cel de baștină, uitând să declare în țară că beneficiază deja de acest tip de ajutor social în străinătate.

În baza acelorași situații comparative oferite de AJPIS Alba, constată că numărul celor care au solicitat și primit fără drept venit minim garantat și ajutor pentru susținerea familiei s-a dublat, de unde rezultă că de la aceste categorii de beneficiari se recuperează cel mai greu banii alocați.

La sfârșit de 2018, 45 de inși trebuiau să restituie venitul minim garantat la care s-a dovedit că nu aveau dreptul iar astăzi numărul acestora a ajuns la 89.

La fel în cazul alocației pentru susținerea familiei, de la 64 de datornici s-a ajuns la 133. Una peste alta, în total, până la data de 31 iulie, a mai rămas de recuperat suma de 381.360 lei de la cei aproximativ 540 de datornici.

O sumă similară cu cea a debitelor rămase din 2018, asta deși a scăzut numărul beneficiarilor prinși cu ocaua mică, știut fiind faptul că în acest an s-au majorat diverse ajutoare sociale, doar alocația pentru copiii crescând de la 80 la 150 de lei, potrivit Ziarului Unirea