Șefii de la RADET sunt în impas. Ei spun că repară într-o parte și sistemul cedează în altă parte. Țevile sunt atât de vechi, încât nu mai pot fi sudate
Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a afişat, ieri, pe pagina de internet avariile care au dus la întreruperea agentului termic în multe zone al Capitalei. Potrivit listei, într-o singură zi, între 350 și 390 de imobile au rămas fără apă caldă și cu caloriferele reci, printre care și spitale și instituții de învățământ. Muncitorii de la RADET se plâng că sistemul este vechi şi când este reparat într-o parte, se rupe în altă parte, de aceea există aşa multe avarii.
Oficialii Regiei spun că se lucrează şi că în momentul în care se remediază- se va da drumul la agentul termic. „Am avut probleme, pentru că nu prea aveam de ce să ne legăm (să sudăm - n.r). Ţevile sunt vechi. Sperăm ca în cel mai scurt timp să remediem avariile”, au precizat şefii Regiei pentru EVZ.
Firea: „Sistemul de termoficare este un dezastru”
Pe lista imobilelor se aflau 67 de blocuri de pe Bulevardul Mihai Bravu, 14 imobile de pe Calea Moşilor şi aproximativ 30 de pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Oamenii spun că, de două-trei zile, nu au apă caldă. Printre instituţiile publice afectate şi enumerate pe lista avariilor erau Colegiul Naţional Haşdeu, Spitalul Victor Babeş şi Grădiniţa numărul 167.
Prezentă la Forumul „Strategia Energetică a Capitalei”, edilul-şef Gabriela Firea a declarat că una dintre primele constatări pe care le-a făcut, după preluarea mandatului de primar general al Capitalei, a fost cea privind situația foarte gravă, dezastrul, mai bine zis, în care se află sistemul de termoficare din Bucureşti.
„Aproximativ 70% din cei 3.800 de kilometri de conducte de transport și distribuție a agentului termic pentru apă caldă și încălzire au o vechime mai mare de 30 - 40 de ani, unele fiind în subteran de peste 50 de ani”, a explicat edilul- şef.
RADET avea țeavă nouă. A ruginit pentru că a stat depozitată
În timp ce șefii Regiei spun că nu au material și ce le trebuie pentru a menține sistemul de termoficare funcțional, într-un depozit RADET a fost lăsată țeavă nouă să ruginească. Astfel, 20.042 de metri liniari de țeavă au fost cumpărați în cadrul a patru proiecte aprobate de aleșii generali. Pentru că, se pare, nu s-au alocat bani și pentru montare, aceasta a ruginit întrun depozit. Țeava a costat aproape 2 milioane de euro.