Evenimentul Zilei > Politica > SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI, primii pași. Vezi părerea lui Ion ILIESCU
SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI, primii pași. Vezi părerea lui Ion ILIESCU

SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI, primii pași. Vezi părerea lui Ion ILIESCU

PSD anunța la sfârșitul lunii ianuarie 2007 că începe consultările cu PC si PRM pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Asta după ce conducerea PSD ajunsese la concluzia că Antonie Iorgovan, între timp decedat, și echipa cu care lucra au dat dovada de exces de zel în redactarea sesizării ce urma a fi trimisă Curții Constituționale pentru suspendarea președintelui.

Pesediștii i-au cerut lui Iorgovan să mai taie din cele 50 de pagini ale documentului și să se rezume la esență. Președintele de atunci al partidului, Mircea Geoană, anunța că sesizarea care trebuia depusă la Curtea Constituțională va fi finalizată după ce PRM și PC vor fi adus amendamente.

Cât privește o susținere din partea liberalilor pentru suspedendarea președintelui, Geoană a evitat să dea un răspuns clar, arătând doar că o decizie aparține strict conducerii PNL.

Ion Iliescu era de părere că președintele ignora prevederile constituționale care stabilesc rolul și locul țefului statului. "Traian Băsescu trebuie să fie mediator, ori el a proclamat, și o face în practică, faptul că vrea să fie președinte-jucător, aceasta este o viziune anticonstituțională", a explicat Iliescu.

Iliescu mai considera că suspendarea președintelui era necesară pentru că Băsescu nu respecta Constituția. "În loc sa fie factor de mediere, de rezolvare a conflictelor, el a devenit provocatorul conflictelor politice din societatea românească. Președintele nu se consultă nici cu partidele, în afară de faptul că ignora total opoziția, nici chiar cu cei care a venit la putere și cu care trebuie să conlucreze nu are o relație normală", spunea Iliescu.

Întrebat dacă din suspendarea președintelui va avea de câstigat Băsescu, Iliescu arăta că "PSD își asumă acest risc, de a pierde în ochii nu știu cui".

Iliescu mai preciza că, personal, nu-l mai stimează pe Traian Băsescu, pentru că nu și-a cerut scuze în mod public pentru afirmațiile "calomnioase" făcute la adresa. "Nu era firesc (n.r. să-și ceară scuze)? Deci stima mea pentru această persoană, care îndeplinește temporar funcția de președinte al țării, este afectată", mai spunea Iliescu.