SUSPANS cu GEORGE ARION. Taina președintelui

Și în „Taina președintelui”, Steve Berry demonstrează că posedă la perfecție rețeta unui thriller de succes – doar cărțile lui au fost traduse în 40 de limbi și s-au vândut în peste 19 milioane în 51 de țări!

 În romanul acesta sunt prezente multe ingrediente necesare unei ficțiuni literare senzaționale, palpitante: conspirații, confruntări ale serviciilor de spionaj, urmăriri spectaculoase pe mare sau pe străzile unor orașe din Europa sau de pe continental american, împușcături soldate cu victime, intrări prin efracție în diverse locații, mesaje și documente lăsate în ascunzători nebănuite, agenți secreți despre care nu știi întotdeauna de partea cui acționează, politicieni care se pretează la jocuri murdare, implicarea unui cult religios, taine ale istoriei a căror cunoaștere ar bulversa omenirea și, de aceea, ar fi mai bine să nu fie aduse la cunoștința publicului. Miza jocului în care sunt cuprinse multe personaje este teribilă: încercarea unora de a dezmembra SUA, îngăduind statelor care o compun să se cârmuiască de unele singure, fără să mai asculte de guvernul federal.

Pentru cei care cred că Războiul Civil a avut loc din dorința Nordului de a-i elibera pe sclavi, cartea lui Berry va fi o reală surpriză. Potrivit acestei narațiuni, Lincoln se confrunta în mandatul său cu o altă problemă: aceea a desființării țării. „Statele sudice au declarat că s-au săturat și aveau dreptul să părăsească Uniunea. Lincoln susținea că nu au acest drept – Uniunea era pentru totdeauna și nu putea fi dizolvată. Șase sute de mii de oameni au murit ca să se pună capăt acestei dispute.” Implicat în acest joc periculos, Cotton Malone, fost agent al Departamentului American de Justiție reușește, împreună cu foștii săi colegi, să dejoace complotul care viza destrămarea SUA.

Am spus că nu lipsește niciun ingredient necesar creării unei intrigi cu mult suspans. Așa e. Și totuși, i-ar mai fi trebuit ceva cărții lui Berry ca să fie excepțională: fiorul artistic. Nicio pagină din proza sa nu emoționează. Nici măcar acele pasaje care consemnează o poveste de dragoste.